FacebookTwitterLinkedIn

Compania-mamă care deține entitatea juridică Ligatne este de asemenea acționarul majoritar al SC Gaz Sud SA (Gaz Sud) si SC Grup Dezvoltare Rețele SA (GDR). Decizia corespunde strategiei OMV Petrom de a optimiza operaţiunile downstream în vederea îmbunătăţirii eficienţei, potrivit reprezentanților companiei. Părţile au agreat sa păstreze confidențialitatea valorii tranzacției; finalizarea tranzacției este condiționată de aprobarea prealabilă a Consiliul Concurenţei.

“Conform strategiei noastre vom continua să ne concentrăm asupra activităţii de furnizare de gaze către clienţii industriali şi comerciali. Vânzarea activității de distribuţie de gaze a OMV Petrom către consumatorii finali este în concordanță cu această strategie. Totodată, având in vedere prezența Gaz Sud și a GDR pe piața din România, am convingerea că tranzacția încheiată cu Ligatne reprezintă o oportunitate de dezvoltare pentru PDG SRL”, spune Cristian Secoşan, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Gaze şi Energie.

TOP 3 companii active în susținerea societății civile

PDG SRL a fost înfiinţată în 2007, când legislația româneasca a fost modificată în vederea alinierii cu Directiva UE care impunea separarea distribuţiei de gaze de alte activităţi, pentru garantarea pe piaţă a competiţiei şi transparenţei.

La sfârșitul anului 2012, reţeaua de distribuţie a PDG SRL avea o lungime totală de circa 1.000 de kilometri şi deservea peste 21.000 de clienţi, în principal localizaţi în zonele învecinate oraşelor Bucureşti şi Timişoara.

50 influente: MARIANA GHEORGHE

Gaz Sud şi GDR operează împreună în prezent o rețea de distribuție de gaze cu o lungime de aproximativ 700 de kilometri şi care deservește peste 22.000 de clienți localizați în principal în zonele din vecinătatea Bucureștiului. Ligatne a fost selectat în urma unui proces de vânzare care a început în iunie 2012. Atât Gaz Sud cât şi GDR se concentrează asupra pieței de distribuție gaze din România, în special în zona Bucureștiului.

Această tranzacție nu are un impact material asupra situației financiare a OMV Petrom – se situează sub pragul de 10% din valoarea totală a activelor OMV Petrom, respectiv din valoarea cifrei de afaceri nete a companiei în 2012).