Primul caz de coronavirus a fost descoperit în Wuhan, China, pe data de 17 noiembrie 2019, ulterior răspândindu-se cu viteza luminii în întreaga lume. În România, pandemia a ajuns abia în luna aprilie, iar de atunci incertitudinea plutește în aer. Cei mai buni cercetători și specialiști în medicină la nivel global luptă pentru a găsi un vaccin care să pună capăt pandemiei
Așadar, în ceea ce privește dezvoltarea unui vaccin care să ajute la oprirea răspândirii virusului, la cererea Forbes România, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat:
“În prezent, există 166 de potențiali candidați la vaccin: 24 în evaluare clinică și 142 în faza pre-clinică și așteptăm să urmeze mult mai mulți. Dezvoltarea vaccinului este un proces complex, caracterizat printr-o rată mare de eșec. Nu putem prezice ce vaccin va fi primul care va avea succes în toate fazele studiilor clinice. Sperăm că, dacă se va găsi un vaccin până la sfârșitul anului, vor exista suficiente doze disponibile până la finele anului 2021, astfel încât cei din țările prioritare, care aleg să fie vaccinați, să aibă acces la ele. OMS va propune soluții pentru o distribuție echitabilă și corectă a vaccinurilor pe care statele membre să le ia în considerare. Cu toții sperăm că aceste eforturi vor asigura unul sau mai multe vaccinuri sigure și eficiente ce vor fi disponibile în timp record, dar acest lucru în sine nu este suficient pentru a opri pandemia. Vaccinurile vor trebui să fie disponibile și accesibile pentru toți cei care au nevoie de ele. Pentru a realiza acest lucru, există multe provocări și, între timp, trebuie să ne concentrăm pe utilizarea instrumentelor pe care le avem acum pentru a suprima transmiterea și a salva vieți”.
Deși lumea a început treptat să se redeschidă după luni de zile de lockdown total, pericolul nu a trecut și se tot vehiculează că există mari șanse ca un al doilea val de coronavirus să lovească de data aceasta mult mai puternic întreaga omenire.
“Nu putem face predicții cu privire la momentul apariției unui focar în fiecare țară. Ceea ce putem spune este că direcția acestei pandemii va fi determinată de acțiunile întreprinse atât de țările afectate, cât și de cetățenii acestora. Pentru a lupta împotriva acestui virus, avem nevoie de un front comun între guverne și cetățeni. Acesta include o comunicare clară, o strategie cuprinzătoare axată pe suprimarea transmiterii și salvarea vieții. Răspunsul la această pandemie este un maraton, nu un sprint, iar situația va continua să evolueze în lunile următoare. Riscul revenirii pandemiei va continua și va trebui să fie controlat în mod permanent prin aplicarea riguroasă a măsurilor de sănătate publică”, a mai punctat OMS.
Pe de altă parte, în lipsa unui vaccin, s-au folosit alte tratamente precum Remdisivir cu toate că inițial era considerat ineficient.
“Remdesivir a fost testat anterior ca tratament pentru Ebola. A generat rezultate promițătoare în studiile pe animale pentru Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și sindromul respirator acut sever (SARS), care sunt, de asemenea, cauzate de coronavirusuri, ceea ce sugerează că poate avea un efect pozitiv la pacienții cu COVID-19”, mai punctează OMS.