FacebookTwitterLinkedIn

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că numărul de infectări cu coronavirus este încă în creștere și nu ar trebui să uităm de pandemie. Cu toate acestea, OMS explică faptul că pacienții asimptomatici, al căror număr este greu de estimat, transmit coronavirusul doar în cazuri foarte rare. Participarea la o adunare cu un număr mare de persoane nu pare a fi o modalitate principală prin care se poate contracta noul virus, relatează Digi 24.

Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, a declarat într-o conferință de presă „Se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice”.

Noile afirmații ale reprezentantului OMS în conferința de presă indică o schimbare de viziune în ceea ce privește răspândirea de coronavirus. Până acum specialiștii spuneau că boala este dificil de stăpânit din cauza purtătorilor asimptomatici. În special tinerii sau persoanele care nu au și alte afecțiuni pot purta virusul fără a avea simptome. Alții pot dezvolta simptomele infectării cu coronavirus la multe zile după infectare.

Oficialii OMS afirmă că un asimptomatic poate răspândi infecția cu coronavirus, dar infectarea de la un asimptomatic nu reprezintă principala modalitate de îmbolnăvire cu Covid-19. Prin urmare, principala grijă a autorităților trebuie să fie depistarea și izolarea persoanelor care au dezvoltat deja simptome și pe desfășurarea anchetelor epidemiologice pentru a afla cu ce persoane au intrat în contact.

Dr. Van Kerkhove a mai adăugat că e nevoie de o cercetare mai amănunțită pentru a descoperi dacă răspândirea coronavirusului poate avea loc pe scară largă din cauza purtătorilor asimptomatici.

Michael Ryan, directorul OMS, a declarat „Definiția normală a unui contact este dacă cineva a fost mult timp în proximitatea unui caz confirmat. În acest sens, cineva care a participat la o adunare de masă nu se înscrie neapărat în definița unui contact”.

 Duminică s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de îmbolnăviri de la începutul pandemiei, cu 136.000 de noi infectări la nivel mondial. Situația din SUA și Europa s-a ameliorat, dar pandemia s-a răspândit în Asia și America Latină.