FacebookTwitterLinkedIn

Cum apreciați evoluția pieței în ultimul an?

Voi începe prin a spune, din nou, faptul că piața de bricolaj din România este una încă tânără, ceea ce duce la foarte multe schimbări. Multe dintre companiile care nu au reușit să gestioneze eficient businessul au fost nevoite să plece, și asta va continua să se întâmple. E drept, comparativ cu anii trecuți, s-a înregistrat o creștere importantă pe piața de bricolaj din România, iar eu sunt încrezător că va continua să crească și pe viitor. Odată cu dezvoltarea proiectelor de reamenajare și modernizare a locuințelor și creșterea din sectorul rezidențial, se vor naște noi oportunități în această industrie.

Cum apreciați evoluția companiei dvs în ultimul an? (vânzări, profit, cifra de afaceri, trafic mediu in magazin)

Rezultatele financiare din prima jumătate a anului indică o creștere cu 37 mil RON față de aceeași perioadă a anului trecut. Mai mult decât atât, comparativ cu a doua jumătate a lui 2013, vânzările și numărul de clienți din 2014 s-au mărit cu aproximativ 30 de procente.

Putem vorbi de o maturizare a pieţei de bricolaj din România? Argumentaţi.

Din punctul meu de vedere, în România suntem încă la început în ceea ce privește piața de bricolaj. Numărul competitorilor este destul de mare comparativ cu cererea, diminuată din cauza crizei economice din care abia începem să ne revenim.

Care credeți că au fost momentele dificile ale economiei românești, în general, și ale pieței de bricolaj, în particular, din ultimii 3 ani?

Atunci când discutăm despre piața de bricolaj în România, trebuie să luăm în calcul declinul înregistrat începând cu anul 2009, care s-a produs în special în sectorul construcțiilor, din care abia în cursul anului curent revenim pe linia de plutire. Aceasta a fost și continuă să fie o etapă greu de trecut, dar economia europeană se află într-o continuă revenire și asta aduce un tren de ascensiune și pentru companiile de profil.

Care sunt în continuare provocările pieței de bricolaj din România?

Preferințele românilor se îndreaptă spre ieftin, dar bun. Cred că putem vorbi despre provocarea de a veni cu produse de calitate la un preț cât mai mic, deși asistăm acum la o creștere a pieței de bricolaj față de anii trecuți. Nu sunt provocări mari, dar țin de a ne adapta noi toți la ritmul de creștere al economiei și de a profita de dezvoltarea sectorului rezidențial, generată de construirea de noi unități locative.

Care este valoarea investițiilor pe care le-ați realizat în 2014?

Îmbunătățirea semnificativă a rezultatelor financiare s-a datorat în speță renegocierilor la nivel de contracte de chirie și cu furnizorii, și optimizării de costuri pe servicii. Nu putem face un cumul al investițiilor, dar putem spune că am reușit să aducem Praktiker România pe profit, ba chiar unul cu 30% mai mare decât cel înregistrat în 2013.

Ce planuri aveți pentru 2015?

Ne dorim ca până în anul 2016 să extindem rețeaua Praktiker la 45 de magazine în țară și în București și să repoziționăm compania ca un brand primitor și creativ. Avem planuri să creștem profitabilitatea magazinelor existente, dar mai ales de a îmbunătăți experiența de cumpărare și de a veni în întâmpinarea celor care vor să își personalizeze locuința cu prețuri accesibile, pentru a o transforma în căminul confortabil mult dorit.

Mizați pe expansiune în 2015? Catre ce regiuni/orase ati dori sa va extindeti?

După succesul înregistrat cu cel mai nou magazin Praktiker deschis în Targu-Jiu, intenționăm să aducem magazinele Praktiker în cât mai multe orașe din România. Așadar avem în plan să deschidem între 4 și 6 noi magazine numai în anul 2015. Primul ne dorim să fie cel din Giurgiu, cel mai probabil în luna februarie.

Ce ținte financiare aveți pentru 2015? (cifra de afaceri, vanzari, profit)

Cele mai recente rezultate financiare ne încurajează către o estimare de creștere în 2015 cu aproximativ 5 procente față de anul 2014.

Care este ținta dvs pentru următorii 3 ani?

Principalul obiectiv, încă de când am preluat compania Praktiker România, a fost să readucem brandul Praktiker acolo unde îi este locul și unde s-a menținut până în anul 2008, adică în poziția de lider pe piața de bricolaj. Mai mult decât atât, ne dorim să le oferim clienților noștri produse inovatoare și o gamă largă de servicii special pentru nevoile lor, astfel aducând Praktiker cat mai aproape de români.