FacebookTwitterLinkedIn

Măsura face parte dintr-un plan economic pentru următorii patru ani. Până în prezent, niciun stat din cele șapte care formează Consiliul de Cooperare al Golfului, toate producătoare de petrol, nu colectează impozitul pe venit de la persoane fizice, relatează Reuters.

Sultanul Haitham din Oman, care a preluat puterea în ianuarie, a aprobat luna trecută planul fiscal pe termen mediu care să ajute finanțele, afectate de criza coronavirusului și de prețurile scăzute ale petrolului.

Unele detalii ale planului au fost dezvăluite într-un prospect de obligațiuni luna trecută, dar fără o dată pentru punerea în aplicare a impozitului pe venit. Veniturile obținute astfel vor fi utilizate pentru finanțarea programelor sociale, potrivit planului.

Impozite noi în Oman

“Un impozit pe venit pentru persoanele fizice ar fi o premieră în Golf. Cred că va fi o mişcare importantă şi va fi urmărită îndeaproape de alte țări din CCG”, a declarat economistul şef de la Abu Dhabi Commercial Bank, Monica Malik.

Planul urmărește, de asemenea, să redirecționeze subvențiile de stat numai acelor grupuri care au nevoie de ele, mai degrabă decât să subvenționeze toți utilizatorii. În plus, calculul noilor tarife la electricitate și apă se va face treptat în următorii ani, se menționează în document.

Oman plănuiește de mai mult timp o diversificare a veniturilor și introducerea de reforme în materie de impozite și subvenții.

Sultanul Omanului a mai anunțat, la jumătatea lunii octombrie, o taxă pe valoarea adăugată de 5% care va intra în vigoare în aprilie 2021. Toate cele șase state arabe din Golf au fost de acord să introducă TVA de 5% în 2018, după ce o scădere a prețurilor la petrol le-a afectat veniturile.