FacebookTwitterLinkedIn
Chiar dacă bogații Rusiei se pot autoizola în lux, sunt mari șanse să fie nevoiți să sufere aceleași probleme ca orice alt cetățean de rând în condițiile în care Coronavirusul se va răspândi în toată țara, deoarece spitalele de stat sunt singurele instituții care internează pacienții infectați.
Potrivit unui articol al The Moscow Times realizat pe baza a zeci de interviuri, cei mai bogați cetățeni ai Rusiei înființează clinici improvizate în propriile case pentru a se asigura că pot fi mai bine îngrijiți decât restul lumii. Chiar dacă aceasta ar risca să afecteze capacitatea țării de a face față pandemiei, oligarhii cumpără tot mai multe ventilatoare dintre acelea care s-au dovedit esențiale pentru salvarea vieții în cazurile grave.
„Am reușit să obținem unul până acum și încercăm să mai obținem încă două”, a declarat sub rezerva anonimității un membru al uneia dintre familile bogate, menționând că dispozitivul a costat 1,8 milioane de ruble (22.500 de dolari). „Darexistă o listă de așteptare de opt luni.”
Familia despre care vorbește articolul The Moscow Times este una dintre cele mai bogate din Rusia, cu o avere de peste un miliard de dolari, și deține locuințe în unele dintre cele mai căutate destinații din lume, inclusiv Londra și sudul Franței. De asemenea, are un conac în Rublyovka, suburbia de lux din afara Moscovei, care găzduiește o mare parte din elita conducătoare a Rusiei. 
„Mulți dintre prietenii mei încearcă să aducă un astfel de ventilator. În momentul în care unul devine disponibil, îl cumpără”, a declarat un alt miliardar care a dorit să rămână anonim. 
Experții medicali care au vorbit cu The Moscow Times au condamnat practica.
„Trebuie să ai un întreg spital la domiciliu, cu o unitate de terapie intensivă și, cel mai important, ai nevoie de un specialist”, a spus cardiologul Yaroslav Ashikhmin.„Din fericire, majoritatea medicilor de aici sunt suficient de etici pentru a nu merge la casa unui tip bogat  pentru a-l trata atunci când mii de oameni au nevoie de îngrijire.”
Însă unul dintre oligarhii cu care a vorbit The Moscow Times a recunoscut că are un medic disponibil oricând, care l-a ajutat deja să instaleze corect ventilatorul. „Unul dintre prietenii mei s-a întors din Franța și este acum într-un spital aici”, a spus oligarhul.
„Nu vreau să (mi) se întâmple asta. Trebuie să ne alimentăm  și să rămânem în casele noastre din afara orașului. “
Dar Ashikhmin consideră că strategia nu îi va salva pe bogații Rusiei. „Oligarhii noștri nu au investit niciodată în spitale locale, pentru că nu au crezut niciodată că vor fi nevoiți să fie tratați acolo”, a spus el. „Este foarte probabil să ajungă în curând să aibă o surpriză nefericită, deoarece clinicile străine nu îi vor accepta. Acum s-ar putea să experimenteze iadul la crearea căruia au ajutat din plin”, a adăugat el.