Cautare
, Contributor

Head of Strategy Tempo Advertising

Opinii |
|

Oldvertising

Publicitatea e o industrie obsedată de tinerețe. 24-35, urbanul mare, medium/high income, high education. Trendysexycool. Uneori e demografia targetului; mai mereu e a celor care gândesc (și aprobă) campaniile.
Pensionari

Desigur, avem research-uri peste research-uri. Avem experiențe de viață. Avem părinți, bunici, rude la țară. Avem empatie și înțelegere. Cu toate astea, se mai întâmplă ca o campanie pentru 55+ să arate ca o campanie pentru cei care au făcut-o, atunci când vor avea 55+. Sau, mai rău  – ca o campanie pentru niște stereotipuri de carton, nu oameni vii, cu vise, umor, inteligență, simțuri, dorințe.

Din fericire, asta nu se întâmplă prea des dintr-un motiv foarte simplu.

Bătrânii nu sunt în target – decât atunci când doar ei sunt în target. Pasta de lipit proteza, suplimente pentru prostată, unele medicamente, farmacii mai accesibile și alte câteva categorii. În rest, vorbim cu tineri și familii tinere.

De ce? „Bătrânii n-au bani!” N-au, dar la fel ca ei n-au nici trei sferturi dintre angajați.

Pensia medie în România era de 931 lei în iulie 2016. Cam cât salariile a 43,9% dintre românii activi, care câștiga sub 1.000 de lei net pe lună. Încă 27,6% dintre angajați au între 1.000 și 1.700 de lei salariu, cât primesc în fiecare lună aproape un million de pensionari. Asta în condițiile în care raportul dintre angajați și pensionari e aproape de 1 la 1. Adăugam un milion-două de angajați peste 50 de ani și avem jumătate dintre consumatorii din România. Ne permitem să-i ignorăm?

Ne ciocnim de ei în hypermarket, la metrou, pe stradă. Ce-i drept, mai rar la mall. Umblă cu plasele și coșurile de cumpărături pline, chiar dacă nu neapărat de branduri premium. Au venituri comparabile cu majoritatea salariaților. Iar populația pe ansamblu îmbătrânește, cu timpul vor fi tot mai mulți.

Cu toate astea, sunt aproape absenți din comunicarea brandurilor mass market și deseori clișee ambulante pentru brandurile ce le sunt dedicate exclusiv.

Ne trebuie mai multă înțelegere pentru oamenii peste 50 de ani, insight-uri mai bune de la ei și, mai ales, să nu uităm că sunt oameni, nu simptome și nevoi. Tone-of-voice-ul poate fi jucăuș, amuzant și relaxat, nu e necesar și nici măcar eficient să le alimentăm mereu îngrijorările.

La Tempo am făcut un pas în această direcție odată cu campania de relansare Artroflex Compus (un brand Terapia Sun Pharma), în care o familie trecută binișor de prima tinerețe arată că știe să se distreze la fel de bine ca oricând.

Sunt studii internaționale care arată că bătrânetțea este pentru mulți una dintre cele mai fericite perioade ale vieții, oricum mai mulțumitoare decât stresanta vârstă mijlocie. Bătrânii noștri merită și ei același lucru. Și atât cât ne stă în putință, noi cei din marcom ar trebui să-i ajutăm să obțină exact asta. Ar fi mai eficient și mai omenesc.

VEZI TOPUL CELOR MAI MARI INVESTITORI ÎN PUBLICITATEA ONLINE! (IANUARIE – NOIEMBRIE 2016)

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii