FacebookTwitterLinkedIn

Creșterea economică a României de anul trecut și perspectivele bune pentru acest an au dus la un ”val de entuziasm” față de investițiile în case de vacanță din țara noastră, potrivit declarațiilor Consulului Onorific al României în Olanda, Ben Jager. “Achiziția unei a doua locuințe – sau a unei case de vacanță – este un lucru obișnuit în Olanda, destinațiile preferate până acum de olandezi fiind cele tradiționale. Însă interesul pentru Europa de Est și pentru destinații noi, ne-explorate, unde nu se practică turism de masă, este în creștere. De asemenea, creșterea economică a României din 2016 și prognozele favorabile pentru 2017 au stârnit un val de entuziasm față de investițiile în zonă. Prețurile proprietăților din România sunt sub nivelul celor din țările care beneficiază de o climă similară și de condiții socio-economice similare”, a spus Ben Jager, care a participat la seminarul dedicat României din cadrul Second Home Fair, eveniment specializat pe segmentul caselor de vacanță, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în Utrecht, Olanda.

De ce plătim mai mult decât este nevoie pentru încălzirea locuinței?

Din România, la târg a fost prezent un singur proiect, Valley 21, dezvoltat la Vama Buzăului (Brașov). “Pe fondul unor dobânzi bancare foarte mici și al creșterii consumului, achizițiile de case de vacanță cunosc un trend ascendent în Olanda. Cele mai populare destinații pentru cumpărarea de case de vacanță de către olandezi sunt Spania, Franța și Olanda. Anul trecut, ediția de primăvară a târgului de la Utrecht a fost vizitată de 8.000 persoane, din care 2.000 persoane au participat la sondajul realizat de organizatorii târgului. Din cei intervievați, 60% au declarat că achiziționează o casă atât pentru folosința personală dar și pentru a o închiria, iar 57% au declarat că vor face o achiziție în decurs de un an de zile. Bugetul mediu pe care olandezii îl au pentru o casă de vacanță este 260.000 euro”, a spus Gerard Doedee, reprezentantul grupului de investitori în proiectul Valley21.

De notat este că județul Brașov s-a clasat, în 2016, pe locul al treilea din perspectiva sosirilor totale de turiști, potrivit datelor Institutului Național de Statistică și pe locul al doilea în clasamentul sosirilor de turiști în funcție de naționalitate: români sau străini.

Investiție de 15 milioane de euro, proiectul Valley21 este dezvoltat în localitatea Vama Buzăului, din județul Brașov, de un grup de investitori olandezi și români, în parteneriat public-privat cu autoritățile locale.
Complexul de case de vacanță Valley21 îmbină tehnologia de ultima oră cu cele mai eficiente soluții ecologice, potrivit reprezentanților dezvoltatorilor. Valley21, care va funcționa în regim de tip condominium, este compus din 68 de case individuale și un centru de facilități, care va asigura diverse servicii pentru rezidenți, cum ar fi de exemplu închirierea locuințelor în perioadele din an în care proprietarii nu le utilizează.

Imobiliare.ro: TVA 0% nu respectă reglementările Uniunii Europene

În etapa a doua de dezvoltare, proiectul va fi completat cu un hotel wellness. Investițiile urmează a fi realizate în totalitate, până în 2020, pe o suprafață de 68 ha, valoarea totală ridicându-se la 15 milioane euro. Atât arhitectura proiectului, cât și soluțiile alese pentru accesul la utilități, țin cont de principiul sustenabilității energetice și de impactul cât mai redus asupra mediului înconjurător.

Proiectul Valley 21 este certificat de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (ROGBC) prin programul Green Homes, care dezvoltă și implementează un sistem național de standarde și certificări pentru clădirile verzi. “Când investești într-un proiect este foarte important să te asiguri că și peste 10-20 de ani calitățile și facilitățile proiectului vor fi păstrate intacte. Valley21 este un proiect de tip blue-ocean și vrem să demonstrăm că el poate fi replicat oriunde în Europa”, a mai spus Gerard Doedee, reprezentantul investitorilor.