Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Olanda a rămas fără Guvern. Premierul Mark Rutte a demisionat

Prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, a demisionat ca urmare a scandalului legat de miile de părinți acuzați pe nedrept de fraudă de către autoritățile fiscale.
Mark Rutte shutterstock_1684730608

 Premierul Olandei și-a înmânat demisia regelui Willem-Alexander, conform Politico.

Miniștrii guvernului olandez vor rămâne interimar în funcție până la formarea unei noi coaliții, în contextul în care alegeri generale sunt deja programate în lun martie. Mark Rutte ar putea să revină în funcție după alegeri, având în vedere că partidul său este pe primul loc în sondaje, la o diferență serioasă față de restul formațiunilor.

Premierul Mark Rutte a demisionat în urma unui unui scandal uriaș privind ruinarea financiară a mii de familii

Raportul comisiei de anchetă afirmă că aproximativ 10.000 de familii au fost forțate să replătească subvenții pentru creșterea copiilor în valoare de mii de euro după ce au fost acuzate eronat de fraudă, situație care a dus pentru unii la șomaj, faliment personal și divorțuri.

Multe dintre familii au fost luate în vizor datorită originilor etnice sau a faptului că dețineau cetățenie dublă.

Documentul afirmă că situația a durat mai mult de un deceniu și o cataloghează drept o „nedreptate fără precedent”. Rutte, care este premier din 2010, a declarat luna trecută că situația este una „rușinoasă”.

Toate familiile afectate vor primi despăgubiri în valoare de 30.000 de euro.

Familiile au depus săptămâna aceasta plângeri penale împotriva a cinci politicieni printre care ministrul finanțelor Wopke Hoekstra și ministrul economiei Eric Wiebes pentru rolul lor în gestionarea situației.

Presiunile asupra lui Rutte au crescut săptămâna aceasta după ce partenerii săi din coaliția de guvernare au declarat că posibilitatea demisiei trebuie analizată serios și după ce joi liderul partidului laburist din opoziție și-a dat demisia de la conducerea formațiunii pentru rolul său în scandal.

Este prima dată când un guvern olandez cade în ultimii 9 ani după ce în 2012 primul cabinet al lui Rutte s-a destrămat din cauza măsurilor de austeritate.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii