Cautare
, Contributor

Shopping |
|

Ohvăz, definiția unei mese sănătoase și delicioase

Îți place să gătești, dar uneori mai vrei și o pauză. Dacă ești și mamă, câteva ore libere sunt binevenite. Produsele Ohvăz îți vin în ajutor. Poți să alegi ovăz, clătite, biscuiți, budincă de chia sau limonade, toate din ingrediente naturale și atent pregătite. Doru Cristian Barin, fondatorul Ohvăz, ne-a povestit despre principiile care stau la baza acestui brand și despre beneficiile unui produs sănătos și absolut delicios.
 aboneaza-te
2_2_low

Care este povestea din spatele acestei afaceri?

Ohvăz este un start-up înființat la final de 2018 ca o soluție pentru masa de prânz sau micul dejun. Lucrând în domeniul IT, auzeam în mod constant aceeași întrebare în birou: „Ce mai mâncăm azi?”. Opțiunile erau limitate: fie junk food, fie mâncare comandată.

Prima variantă îmi „anestezia” echipa, iar cea din urmă ne ușura portofelele. O masă de prânz ne costa, în medie, între 28 și 35 de lei. O salată bună era cel puțin 25 de lei. M-am revoltat! Eram sigur că există alternative. Un produs sănătos, gustos, sățios, la un preț rezonabil. Ușor de mâncat oriunde și cu puține calorii. N-am găsit. Așa a luat naștere Ohvăz.

Ce aduce nou Ohvăz pe piața alimentară din România?

Producem ovăz cu lapte de migdale, budincă de chia, biscuiți de ovăz, dar și limonadă și clătite americane, toate disponibile la comandă pe www.ohvaz.ro. Sună clișeic, dar am pus accent pe calitatea ingredientelor și pe modul în care le preparăm: cu mare atenție la detaliu. Laptele este produs în laboratorul Ohvăz din migdale Caramel calitatea I. Am exclus complet zahărul din toate rețetele. În schimb, adăugăm un strop de miere românească de la producători mici. Clătitele și biscuiții de ovăz conțin făină de grâu Spelta certificată ecologic, din România. Folosim ciocolată belgiană veritabilă. Nu credem în creme cu „gust de…“. În schimb, adăugăm cu plăcere fructe reale: smochine, curmale, goji, merișoare, banane etc. Toate rețetele sunt pregătite în București, la comandă, de bucătarul Ohvăz, cu atenție la numărul de calorii așa încât să mănânci cu poftă, dar fără regrete.

Pe ce mizați în rețetă pentru a păstra echilibrul între gustos și sănătos?

Produsele par a fi desert și, într-adevăr, sunt dulci, însă ele au fost concepute să înlocuiască o masă din trei/patru. În acest context, am pornit de la o valoare de 2.000 de calorii, o medie rezonabilă pe care o persoană ar trebui să o consume într-o zi. Produsele Ohvăz variază de la 360 la 600 de calorii. Nu suntem adepții dietelor restrictive și nici nu urmărim să atingem un număr cât mai mic de calorii. În schimb, credem în alegeri informate. De aceea, afișăm numărul de calorii cât se poate de clar pe site. Fiecare persoană poate alege acele produse care sunt în conformitate cu obiectivele ei. Transparența este esențială.

Deci nu sunt un desert după o masă „adevărată”?

Pe termen mediu-lung, dietele restrictive nu aduc rezultatele dorite, iar asta pentru că acele preparate recomandate nu îți satisfac papilele gustative. Nu te bucuri când vine ora mesei. Junk-food-ul, în schimb, este foarte atrăgător. Dulce, picant, sărat. De aceea îți este greu să renunți la el. Am conceput produsele Ohvăz cu obiectivul de a te entuziasma când vine ora mesei. Le-am făcut dulci, dar și atrăgătoare vizual. Raționamentul este simplu: dacă îți place ceea ce mănânci, iar acele preparate au un număr rezonabil de calorii, vei putea mânca mai bine, pe termen lung. Asta este cheia. Pe etichetă vom observa un număr aparent mare de carbohidrați, însă detaliile contează. Ovăzul are un index glicemic considerabil mai mic față de cerealele populare din comerț. Cantitatea semnificativă de fibre din ovăz conferă senzația de sațietate, reduce foamea și asigură un tranzit intestinal sănătos. Ovăzul reduce pofta de dulce, fluctuațiile glicemice și rezistența la insulină, principalul factor de apariție al diabetului zaharat. Semințele de chia sunt considerate „super-aliment”, iar lista de beneficii este lungă. Însă toate acestea nu contează dacă nu ne face plăcere să le consumăm. Îmi amintesc cum mama mă certa când nu voiam să mănânc mâncare de urzici sau ciorbă de lobodă. Îmi spunea că sunt sănătoase, dar gustul era neplăcut, iar asta era mai important pentru mine. Prin urmare, am adăugat ingrediente atrăgătoare precum unt de arahide, ciocolată belgiană, cocos, dar în cantități moderate. Rezultatul este un produs gustos, cu un număr redus de calorii. Astfel, poți renunța la junk-food fără să simți că faci vreun sacrificiu. În plus, prețurile noastre sunt un punct de atracție pentru cei care vor o soluție rapidă și totuși convenabilă. Doar 15 lei pentru micul-dejun sau prânz e o propunere excelentă.

Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat de când ai pornit acest business?

Aparent este o afacere simplă, cu puține utilaje specializate și cu o marjă mare de profit, însă adevărul este că am investit peste 100.000 de euro și enorm de mult timp și energie, în condițiile în care am experiență în domeniul FMCG.

Problemele țin de identitatea afacerii, educarea publicului care nu cunoaște acest tip de produs (ovăz/chia), partenerii de livrare capabili să livreze ambalajele noastre din sticlă, marketing prin social media și multe altele.

În ciuda acestor provocări, cred cu tărie că Ohvăz este soluția perfectă pentru cei care nu au timp să gătească, s-au săturat de junk-food, dar vor să mănânce mai bine. Entuziasmul meu, dar și echipa excelentă cu care îmi face plăcere să lucrez, mă fac să continui. Sper că în cinci ani, când se adresează în birourile din România întrebarea „Ce mai mâncăm azi?”, răspunsul să fie „Ohvăz”.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii