FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară ESOP Consulting/CORFAC International, 2016 a fost un an bun pentru piața închirierilor de birouri. După ce în ultimii cinci ani proiectele de birouri livrate anual s-au situat la un nivel scăzut, de maximum 125.000 de metri pătrați, culminând în 2015 cu înregistrarea unui minim istoric în ultimii 10 ani, de 85.000 mp, anul 2016 a marcat o triplare a ofertei de spații noi, fiind date în folosință până la finalul anului peste 280.000 mp, cât în toți ultimii trei ani precedenți (2013-2015).

Și ritmul de tranzacționare a marcat o creștere în 2016, de peste 20%; estimările arată că au fost încheiate contracte însumând peste 370.000 mp în toată țara (din care peste 300.000 mp în București).

În ultimul trimestru din 2016, chiriașii care au tranzacționat cele mai mari suprafețe de birouri au ales clădiri de clasă superioară, de top, printre acestea numărându-se Metroffice, Oregon Park, Palas Iași, Openville, Coresi Park, Iride Park, Afi Park 4&5.

Forbes Best Office Buildings 2016: Top 10 hub-uri office

„În următorii doi ani piața de birouri din București va avea un dinamism mare, dacă economia României va rămâne pe traiectoria ascendentă de acum. Vom asista la dezvoltarea accelerată a zonei de vest a Capitalei, Politehnică – Grozăvești – Orhideelor, cel de-al doilea pol ca importanță din București, care va continua să atragă atât companii din domeniul IT&C, cât și din alte domenii, iar piața de birouri din principalele orașe universitare ale României (Cluj, Iași, Timișoara, Brașov, Sibiu, Craiova, Constanța etc) va continua să ofere și ea birouri de calitate, în clădiri noi, firmelor aflate în expansiune”, afirmă Mirela Raicu, Manager al diviziei Birouri Corporate din cadrul ESOP Consulting l CORFAC International.

2017, anul concurenței

Urmează un an cel puțin la fel de bun ca 2016, atât ca volum de tranzacții, cât și ca livrări de clădiri noi. Condiția va fi să fie păstrat climatul economic stabil, care să încurajeze companiile să investească în continuare în dezvoltarea afacerilor din România și implicit în extinderea sediilor de lucru. „Vine o perioadă bogată în livrări de proiecte noi, cu o suprafață totală anuală de peste 250.000 de metri pătrați în următorii doi ani, numai în București. În acest context, estimăm că va scădea numărul renegocierilor și va crește apetitul companiilor pentru relocarea în clădiri noi, mai ales în contextul în care majoritatea proiectelor livrate în 2016 și cele care sunt în curs de execuție în continuare sunt proiecte de calitate, de mari dimensiuni, cu faze multiple și dotări de exceptie.

Pentru proprietarii clădirilor existente va fi important să se adapteze la piață, să fie flexibili în primul rând la perioadele de contract și acolo unde este necesar, să investească în reamenajarea anumitor zone, precum recepția sau spațiile comune”, afirmă Mirela Raicu, Manager al diviziei Birouri Corporate în cadrul ESOP Consulting/CORFAC International.