Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

Odiseea spațială, în versiunea Atelierelor „Louis Moinet”

Nu e puțin lucru să dai viață unei epopei galactice pornind de la principiile orologeriei clasice. Les Ateliers Louis Moinet au transpus pe cadranul unui ceas de mână o poveste din viitor, care ne aduce aminte de clasicii literaturii și cinematografiei SF.
 aboneaza-te
louis_moinet_space_revolution-43_c60_low

Când ceasornicarii privesc bolta cerească, ei caută idei pentru cea mai exactă reprezentare a timpului și a evenimentelor astronomice periodice cu ajutorul funcțiilor și complicațiilor orologere, precum fazele Lunii, timpul sideral ori ecuația timpului. Însă lucrurile nu se opresc aici; casele orologere omagiază epopei spațiale reale sau imaginare, sondează aspirațiile cele mai adânci ale oamenilor de știință, cosmonauților și visătorilor, reinventează estetica pentru a putea transforma micul cadran într-o fereastră către univers, evident, valorificând gustul colecționarilor cu dare de mână pentru piese excentrice, uneori chiar bizare.
Midnight Planétarium, ceas-„complicație poetică” realizat de Christiaan Van Der Klaauw pentru Van Cleef & Arpels, Planetarium Copernicus construit de Ulysse Nardin, hărțile celeste Jaeger-LeCoutre, opulentul Astronomia prezentat de Jacob & Co, inimitabilul Celestial Moon Age de la Patek Philippe, piesele estetizante Métiers d’Art Celestial Spheres create de Vacheron Constantin, contrariantul Cosmos Girard-Perregaux și altele de același calibru sunt doar câteva dintre exemplele contemporane care au smuls laudele multora la expozițiile și târgurile orologere.
Un ceas exclusivist cu tematică astrală poate atrage toate reflectoarele asupra unui brand mic, așa cum a fost cazul modelului cu praf lunar realizat de Romain Jerome. (Anterior, RJ lansase un ceas cu oțel de pe Titanic, idee ce astăzi îmi pare sinistră, dovedindu-se, de altfel, de rău augur pentru companie, care s-a scufundat la începutul acestui an). Însă prestigiul unui brand nu se menține prin rush și ocazionale demonstrații de extravaganță. Momentul de entuziasm al publicului larg și al presei trece rapid, cunoscătorii și clienții fideli fiind mai degrabă atenți la consecvența brandului în ce privește calitatea, strategia, inovația.
Unul dintre cele mai noi și mai ingenioase ceasuri cu tematică astro-SF este realizat de Les Ateliers Louis Moinet și se numește Space Revolution; cu toate că funcțiile astronomice lipsesc, ceasul este unul complicat, pe cadranul său deplasându-se și intersectându-se două tourbillon-uri și două navete spațiale. „Space Revolution este un mic univers pe care-l porți la încheietura mâinii”, îmi spune Jean-Marie Schaller, proprietarul și directorul de creație al companiei. „E ca o scenă deschisă pe care poți contempla o parte a spațiului cosmic, unde doi sateliți și două navete se rotesc pe axa lor la viteze foarte mari.”
Les Ateliers Louis Moinet, fondate în 2008, dar sub a căror siglă citim anul 1806, își propun să abordeze de o manieră echilibrată piața de lux, valorificând moștenirea inventatorului cronografului, maestru orologer printre ai cărui clienți s-au numărat Napoleon Bonaparte și doi președinți americani. Compania care poartă numele lui Moinet își recrutează baza clientelei dintre cei dispuși să cheltuiască cel puțin 10-15.000 de euro pentru un ceas, iar prin edițiile sale limitate țintește către colecționarii care pot da chiar și 320 000 de franci pentru o singură piesă – prețul modelului Space Revolution. În ce privește tematica astronomică, programul celor de la Les Ateliers Louis Moinet este consistent: au construit un ceas cu fragmente de meteorit marțian, un altul cu meteorit lunar, două modele în onoarea lui Alexei Leonov și un dublu tourbillon care înfățișează destinațiile cosmice cele mai accesibile: Luna și planeta Marte. Acum, că turismul spațial începe să prindă contur, cu siguranță e cerere și pentru suvenire extraterestre.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii