Cautare
, Contributor

Forbes.com

Forbes 500 |
|

Octavian Radu

Radu Octavian.jpg
Avere: 30 milioane de euro Vârsta. 49 de ani Reşedinţa: Bucureşti Domenii: Papetărie, birotică, imobiliare 

Cu greu s-ar fi putut gândi cineva, la finalul lui aprilie, că peste o lună Diverta va intra în insolvenţă. Sau că peste încă o lună, şi TCE Logistică se va confrunta cu aceeaşi problemă. Se poate chiar ca şi Octavian Radu, proprietarul holdingului RTC, din care fac parte cele două companii, să fi ignorat această posibilitate, deşi semnalele de alarmă apăruseră de ceva timp. Pe 29 aprilie, Radu îşi păstra tonul optimist şi visa la momentul listării. Se împăcase, totuşi, cu gândul că nu-şi va putea scoate holdingul pe bursă până la finalul anului în curs şi se îmbărbăta cu o posibilă reuşită în primăvara lui 2011.

Admitea, însă, că a fost un an extrem de prost pentru businessul lui. „Am făcut anul trecut 127 milioane de euro, în condiţiile în care în 2008 am făcut un rulaj de 200 milioane de euro şi am avut un plan de investiţii de 15-20 milioane de euro“, spunea Radu în acel moment.  Apoi, ridicându-se de pe scaun, merge spre tabla albă pe care o are agăţată pe unul dintre pereţii din biroul său de acasă (locul de unde îşi controlează acum afacerile). Vrea să ne explice noua sa metodă de bu­siness. „Eu raportez la cum era cu doi ani în urmă. Fac comparaţie între doi ani foarte proşti, 2009 şi 2010, şi alţi doi extrem de profitabili, 2007 şi 2008. Nu recuperez, dar se simte o uşoară revenire“, afirma în primăvara acestui an Radu. Apoi a venit mărturisirea: „Am datorii de 40 milioane de euro“, urmată de temerea sa cea mai mare: „Mi-a fost frică de un val de insolvenţe, iar pericolul nu a trecut încă“.

Pe 27 mai, vestea a picat ca un trăsnet: reţeaua de librării Diverta a intrat în insolvenţă, iar cele mai negre temeri ale lui Radu începeau să se adeverească. „Nu pot să vă ascund tristeţea pe care am acumulat-o în 18 luni de criză“. Astfel începea pe 28 mai e-mailul trimis de Radu angajaţilor lanţului de magazine Diverta. Potrivit spuselor sale, motivul eşecului l-a reprezentat „graba“ cu care s-a dezvoltat compania. „Reorganizarea judiciară prin care trece Diverta acum nu este de fapt decât o etapă neplăcută, dar necesară, pe calea redobândirii competitivităţii şi a viabilităţii conceptului Diverta“. Astfel încerca Radu să îşi încurajeze angajaţii. „Am avut de ales între a salva partea sănătoasă a afacerii sau să văd cum se distruge toată“, îşi motiva Radu, în săptămânile următoare, decizia pe care a trebuit să o ia, de a cere insolvenţa celor două companii. În acelaşi timp, omul de afaceri îşi exprima şi convingerea că odată cu închiderea unor magazine neperformante, Diverta îşi va reveni în 2010.

Pe lângă divizia de carte, Radu susţinea în acele momente că se confruntă cu probleme şi divizia de fashion, Rafar, care operează magazine sub branduri ca Debenhams sau Aldo. Miza, totuşi, pe dezvoltarea pe care o va avea cu Debenhams în regiune. În primăvară semnase cu britanicii un contract pentru reprezentarea brandului în 13 ţări din Europa, iar acum visa la rulaje de sute de milioane de euro în câţiva ani şi chiar o listare la bursă. Radu gândea iar la scară mare, aşa cum face de obicei. Poate acum, cu un început de efect de domino care zguduie holdingul RTC, Octavian Radu ar trebui să fie mai prudent. Cu două companii în insolvenţă, listarea se îndepărtează tot mai mult. Şi, totuşi, „Diverta va trăi!“…

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii