FacebookTwitterLinkedIn

Denumirea de ochi bionici există în literatura de specialitate, în special cea science fiction, de foarte mult timp, astfel că omenirea se așteaptă ca acest tip de tehnologie să fie disponibil publicului larg în viitorul apropiat. Un pas important în acest sens a fost făcut de Univeristatea Monash din Melbourne, Australia, care a reușit să conceapă un dispozitiv ce poate reda vederea persoanelor care suferă în această privință.
În esență, descoperirea australienilor combină tehnologia existentă pe un smartphone și microelectrozii implantanți în creier. Sistemul a funcționat în testele preclinice, precum și pe cele realizate pe animale, așa că pasul următor este găsirea unor persoane care să participe la testele voluntare. Cercetătorii universității din Melbourne susțin că noua tehnologie reușește să înlocuiască nervul optic deteriorat, cel care este responsabil de foarte multe cazuri catalogate drept orbire. Dispozitivul transmite informația captată de o cameră și interpretată de un procesor special, acționat de un software dedicat, către receptorii implantanți în creier. Aceștia transformă imaginea în impulsuri electronice care ajung, ulterior, la neuroni prin intermediul unor microelectrozi mai subțiri decât firul de păr. Foarte important: transferul informației de la cameră la receptori se face wireless, ceea ce aduce multiple beneficii pacientului. Sunt însă necesare mai multe etape de cercetare și dezvoltare până când noua descoperire să se transforme într-un produs disponibil la scară largă. Semnale pozitive există, mai ales că dispozitivele care au fost implantate la zece oi au avut rezultate foarte bune, analizele făcute pe mai mult de 2.700 de ore de cercetare arătând că nu există efecte secundare.
Descoperirea savanților de la Universitatea Monash poate avea aplicații și în alte domenii ale medicinei, în special în cazurile grave neurologice, precum paralizii ale membrelor.
„Conceptul nostru creează modele vizuale rezultate prin combinarea a până la 172 de surse de lumină, generând, astfel, informații pentru persoanele aflate în mișcare, prin care să poate recunoaște prezența altor persoane sau a obiectelor din jur”, susține profesorul Arthur Lowery, membru al echipei de cercetare.
Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în perioada următoare și, dacă testele vor fi convingătoare, ce companii vor fi interesate să investească în punerea în practică a acestor cercetări. Bionica și neurotehnologia sunt domenii aflate în plină dezvoltare – la începutul acestei luni, Elon Musk a anunțat că una dintre companiile sale, Neuralink, a implantat un cip funcțional în creierul unui porc.