Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

Media şi entertainment |
|

Oana Bulexa, Managing Partner MSL The Practice: “Ce este interesant la influencerii care au comunități mai mici este că rata de engagement este mai mare”

Deși relativ nou pe piața din România, conceptul de influencer marketing este tot mai preferat de branduri pentru a ajunge în atenția consumatorilor. Iar rezultatele vorbesc de la sine.
Oana Bulexa

Însă, sunt puțini cei care știu într-adevăr ce este un influencer și care este rolul lui în industria de marketing. În viziunea Oanei Bulexa, fost jurnalist și actual Managing Director al MSL The Practice, una dintre cele mai puternice agenții de PR din România, un influencer este o “persoană care are puterea de a convinge alți oameni să facă ceva, să ia anumite decizii”. Și, astfel, cu cât sfera de influență este mai mare, cu atât influencerul este mai puternic, mai interesant.

Raportat strict la marketing, un influencer este o persoană care are abilitatea de a influența potențialii cumpărători ai unui produs sau serviciu să ia o decizie legat de produsul sau serviciul respectiv. Cum face asta? “Printr-o recomandare în nume personal. Canalele forte ale influencerilor sunt niște canale mai degrabă în digital, de aceea, în mare parte, influencerii sunt asimilați mediului online. Noțiunea însă a apărut acum foarte mult timp, când încă nu exista mediul digital, dar boom-ul ei s-a întâmplat odată cu evoluția digitalului”, explică Oana Bulexa, care a preluat funcția actuală în 2013. Ea consideră că au exista două evenimente importante care au pus bazele a ceea ce astăzim numim influencer marketing. Mai exact, apariția primelor blog-uri în perioada 2003-2005 și apariția în 2007 a primelor campanii cu influenceri. Practic, bloggerii au fost primii influenceri, iar blogosfera a crescut fără să aibă parte neapărat de atenția oamenilor de marketing.

Nu agențiile de PR au fost printre primele care au făcut campanii cu bloggerii, pentru că, pentru noi, bloggerii erau ca o întâlnire cu un nou soi de civilizație. Timp de 1-2 ani, agențiile de PR refuzau să accepte contracte plătite cu bloggeri”, continuă executivul, care susține totodată că a fi influencer este o meserie nouă, una care nu urmează calea clasică. “Adică nu ajungi să faci o școală de profil, să dai examene, să iei o diplomă. E o putere cu care ești investit de oameni pe măsură ce îți crește comunitatea”, punctează Oana Bulexa, Managing Director al MSL The Practice, o divizie din cadrul grupului Publicis.

Însă, acele comunități mari de oameni care își pun încrederea într-un anumit influencer apar după extraordinar de multă muncă și seriozitate. Iar principiile etice și valorile sunt de prisos într-o astfel de “meserie”, care este mai degrabă un business.

“Deci puterea se câștigă, nu este luată în mod abuziv. Lucrul ăsta nu se întâmplă și nu o să se întâmple niciodată în influencer marketing, de aceea vedem nume care au în jurul lor comunități foarte mari, dar ei nu reușesc să activeze comunitățile respective și asta nu doar din cauza unor algoritmi limitativi din partea unei platforme sau a alteia, ci pentru că ei nu sunt niște influenceri în adevăratul sens al cuvântului. Oamenii îi urmăresc pentru cu totul altceva”, punctează omul de publicitate. Oana Bulexa este de părere că, printre lucrurile cele mai importante și mai valoroase pe care ți le dă un influencer, este acela că te conectează cu o comunitate la care poate altfel ai fi avut dificultăți în a o accesa. Astfel, cei de la MSL The Practice caută întotdeauna acei influenceri care “chiar sunt influenceri, care nu sunt recomandați doar de o cifră mare, care nu sunt recomandați de faptul că au foarte multe colaborări cu un brand, ci care reușesc să aibă o legătură bună cu comunitatea lor”. În plus, superficialitatea nu își are locul într-un astfel de domeniu.

Pe de altă parte, executivul consideră că ar trebui să se discute mai mult despre branduri, despre oamenii de marketing, pentru că ei sunt cei care decid de fapt ce se întâmplă în campanii. Totodată, ea susține că ar trebui să existe și niște criterii în spatele campaniilor de marketing cu influenceri, însă, uneori, lucrurile nu stau chiar așa.

“De cele mai multe ori dacă apar probleme, dacă apar nemulțumiri în campaniile cu influenceri, lucrul ăsta se întâmplă pentru că de la sursă tot jocul ăsta nu pornește corect. O facem speculativ, o facem pentru că ne place. Cert este că, în momentul de față, avem deja tot ce ne trebuie ca să putem să facem o campanie cap-coadă corect. Următorul pas este să poți să intervi din timpul campaniei”, subliniază aceasta.

De asemenea, contează foarte mult și obiectivele din spatele campaniei. “Unele țin de vizibilitate și aici este de multe ori goana după cifre, dar poți să ceri de exemplu engagement, trafic, conversie. Important e să știi ce să ceri, pentru că în momentul în care nu știi ce să ceri și nu știi ce vrei să facă consumatorul, nu știi ce să-i ceri nici influencerului și s-ar putea să te pierzi, să ai revelația asta abia la final când nu ai obținut rezultatele pe care ți le doreai și ai cheltuit și banii”.

Interesant este că influencerii care au comunități mai mici, au rata de engagement mai mare, iar comunitățile lor sunt mai aproape de ei și reacționează mai repede.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii