FacebookTwitterLinkedIn
Capitala conduce din nou clasamentul Forbes al celor mai bogați români. Din cei 500 de miliardari, aproape jumătate, mai exact 201, sunt din București sau din Ilfov, cu 12 mai puțini față de anul trecut, iar averea lor cumulată este de 10 milarde de euro.

Pentru al doilea an la rând, Ioan Niculae este cel mai bogat român, după ce în 2012 l-a detronat pe Dinu Patriciu. Cel mai nou pariu al lui Ioan Niculae se numește Consiliul Investitorilor Români și ar trebui să fie un fel de voce comună a capitalului autohton, după modelul de succes reprezentat de Consiliul Investitorilor Străini, o organizaţie înfiinţată în urmă cu 15 ani și care a a juns una dintre cele mai influente asociaţii profesionale din ţară. Proprietatul grupului de firme InterAgro, Ioan Niculae, și-a menținut averea constantă în jurul cifrei de 1 miliard de euro.

Nu același lucru se poate spune și despre Dinu Patriciu. Panta descendentă pe care a intrat încă de la finalul anului 2011 s-a accentuat în 2012. De pe a treia poziție a topului, Patriciu a coborât accelerat, averea sa înregistrând o scădere bruscă, din cauza falimentelor și a insolvențelor în serie.

Pe locul doi al clasamentului Forbes din acest an a urcat Dan Grigore Adamescu. Posesorul unei averi de 900 de milioane de euro, controlează Astra Asigurări, cea mai mare companie de asigurări din România. Adamescu este unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri locali și, în același timp, unul dintre cei mai discreți.

Averea totală a miliardarilor din București și Ilfov este de 10 miliarde de euro, cu 0,8 miliarde mai puțin față de 2012. Averea medie din această regiune este de 49,7 milioane de euro, în timp ce vârsta medie este de 52 de ani. Din cei 201 de miliardari din București și Ilfov, 7 sunt femei, 11 au intrat în topul Forbes “500 Miliardari” pentru prima dată anul acesta și 3 dintre ei au revenit în top.