FacebookTwitterLinkedIn

În industria prelucrătoare este anticipat un avans moderat al volumului producţiei (sold conjunctural +11%), iar în privinţa producţiei, pentru unele dintre activităţi se estimeazătendinţă de creştere: fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +34%), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice (sold conjunctural +28%), fabricarea băuturilor (sold conjunctural +26%) şi fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural +22%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică. Preţurile vor fi stabile (sold conjunctural +4%), iar numărul de salariaţi va scădea moderat (-6% pe total industrie prelucrătoare).

În construcţii se va înregistra de asemenea o majorare a volumului producţiei (sold conjunctural +20%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +17%). Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%) şi un avans moderat al preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +7%).

În comerţul cu amănuntul, managerii prevăd pentru următorul trimestru o creştere a activităţii economice (sold conjunctural +21%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural +39%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +21%). Angajatorii prognozează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%) şi estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra majorări (sold conjunctural +16%).

Concluziiile au fost obţinute prin intermediul unor anchete de conjunctură, în urma estimărilor făcute de manageri cu privire la tendinţele activităţii economice. Anchetele indică soldul conjunctural, obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă. Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.