FacebookTwitterLinkedIn

Datele centralizate arată o creștere consistentă a numărului entităților non-profit care au beneficiat de acest mecanism de finanțare, vital pentru cauzele sociale: în 2018 au fost 24.445 de astfel de entități, față de 37.009, în anul 2019.

Astfel, din totalul de aproximativ 6.000.000 de contribuabili[1], doar 30% au ales să nu lase banii la dispoziția statului, ci să contribuie la soluționarea problemelor din societate în mod nemijlocit.

Prin comparație, în anul 2017 (pentru anul fiscal 2016), suma totală obținută prin mecanismul de redirecționare a 2% din impozitul pe venit a fost de 116.229.529 lei, sensibil mai mică decât cu un an înainte, 157.827.402 lei, potrivit datelor ANAF.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a accentuat importanța acestui mecanism pentru soluționarea problemelor pe care societatea le are, fără ca acestea să fie acoperite de politici publice: ”Fondurile colectate prin acest mecanism de redirecționare a unei cote din impozitul pe venit sunt cruciale pentru categoriile vulnerabile, atât în ceea ce privește finanțarea, cât și în ceea ce privește solidaritatea și responsabilitatea socială. Când oamenii aleg să se implice și să ajute în mod activ, capitalul de încredere din societate crește și atunci proiectele colective iau naștere și sunt duse la îndeplinire. Pentru Salvați Copiii, acest mecanism înseamnă spitale dotate, medici spijiniți și vieți salvate în mod concret”.

 Din suma totală de 1.130.000 de euro pe care Organizația Salvați Copiii a alocat-o în anul 2019 dotării maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală din România, 342.069 euro au provenit din acest mecanism, astfel încât contribuabilii care au ales să se implice în cauza socială a organizației au ajutat, în mod direct, medicii și pe cei mai vulnerabili pacienți, prematurii.

Pentru protejarea și spijinirea medicilor și a spitalelor, Salvați Copiii a decis ca în 2020 să pună la dispoziția spitalelor fondurile care vor fi colectate din redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, astfel încât fiecare contribuabil să poată susține nemijlocit întărirea capacității sistemului medical românesc, aflat sub presiune în această perioadă critică.

[1] Cf. www.anaf.ro, www.insse.ro