Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Bani și Investiţii |
|

Studiu Erste: Româncele dețin în prezent active de peste 2,8 miliarde de lei

Potrivit datelor BCR si ERSTE Asset Management, femeile au mai puţine credite neperformante decât bărbaţii şi sunt mai conservatoare decât ei în ceea ce privește selecția tipului de investiție.
femei_scucces.jpg

Una din trei companii este condusă de o femeie, iar 35% dintre IMM-urile din România sunt deținute de femei, conform datelor actualizate pe portofoliu ale Băncii Comerciale Române (BCR). Mai mult, potrivit datelor BCR, afacerile conduse de femei au înregistrat, în ultimii trei ani, o evoluție față de restul business-urilor, cu o creștere anuală a cifrei de afaceri cu 2% mai mare decât media națională a companiilor.

Domeniile în care aleg femeile, cel mai adesea, să-și deschidă o afacere, sunt cele din zona de servicii – consultanță în afaceri, saloane de înfrumusețare – și comerț – farmacii, magazine alimentare și îmbrăcăminte. Conform datelor BCR , cele mai mari orașe ale țării – București, Cluj și Timișoara – concentrează peste 30% din afacerile înființate în ultimii doi ani de femei, iar ponderea firmelor deținute de doamne este cu 4% mai mare față de media națională în aceste trei mari aglomerări urbane.

Pe de altă parte, modul în care femeile, în general, se raportează la produsele financiare este diferit de cel masculin, la fel ca și  comportamentul investițional. Astfel, până la sfârșitul anului trecut, aproximativ 41% din portofoliul de credite al BCR era deținut de femei și numai 38% dintre doamne se înscriau în categoria creditelor neperformante, în comparație cu 62% – cota mult mai ridicată a domnilor.

În același timp, femeile aleg să investească în fonduri de investiții într-o proporție mai mare față de bărbați (50,5% femei, 49.5% bărbați) și dețin la momentul de față active de peste 2,8 miliarde de lei, potrivit datelor ERSTE Asset Management. Același date arată că femeile  sunt mai conservatoare față de bărbați în ceea ce privește selecția tipului de investiție, în condițiile în care peste 64.000 de femei au investit în fonduri de obligațiuni și piața monetară, fonduri cu un grad de risc scăzut, cu 4% mai multe decât bărbații.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii