FacebookTwitterLinkedIn

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, duminică seară, că a cerut ASF date despre Pilonul II de pensie, pentru a vedea modul de calcul şi dacă „pensia calculată va fi similară cu ce oferă statul”, precizând că nu e vorba despre de naţionalizare sau desfiinţare, scrie Mediafax. Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, că Pilonul II de pensii nu se desființează, iar ministrul Muncii va face o analiză privind modul cum este gestionat acest fond.

Efectele discuțiilor privind naționalizarea fondurilor de pensii: ASF a amendat NN Pensii cu 850.000 de lei și a retras autorizarea directorului general

Discuții în spațiul public despre naționalizarea Pilonului II de pensii au apărut de la începutul acestui an. Analiștii economici spuneau că banii disponibili în aceste conturi erau considerați (încă sunt?) drept una dintre soluțiile care să acopere deficitul bugetar care până la finalul acestui an poate depăși limitele permise (de minus 3%), din cauza majorărilor de salarii, de pensii și acordării altor beneficii sociale. La începutul lunii aprilie, NN Pensii și-a informat clienții despre aceste discuții, printr-un newsletter, ceea ce a dus la sancționarea directorului acestei companii, Raluca Țintoiu, și la înlocuirea acesteia din funcție.

Toate discuțiile au revenit în atenția publicului la sfârșitul lunii iunie, când, în timpul audierilor pentru funcția de ministru al Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, actualul ministru al acestui portofoliu, a declarat că Pilonul II de pensii va fi naționalizat. De-atunci, premierul Mihai Tudose și liderul PSD Liviu Dragnea au negat această variantă.

Raport BNR: România are cel mai scăzut grad de intermediere din regiune

Fondurile private de pensii și-au continuat tendința de creștere anul trecut, atât pe Pilonul II, cât și pe Pilonul III, ca urmare a majorării numărului de participanți, care a crescut cu 3,9%, ajungând la 7,2 milioane persoane, se scrie în „Raportul anual pe 2016 al Băncii Naționale a României (BNR)”, publicat la începului lunii iulie. Un alt factor care influențează această piață sunt plățile lunare efectuate către beneficiari, care „s-au menținut la un nivel scăzut”, potrivit raportului Băncii Centrale, dar care nu menționează cât este acest nivel.

„Cu toate acestea, comparațiile la nivel regional indică faptul că România are cel mai scăzut grad de intermediere din regiune (active raportate la PIB), o situație similară fiind înregistrată și în ceea ce privește numărul acestor entități. Cea mai mare pondere în portofoliul de investiții al fondurilor de pensii private o au titlurile de stat (65%, decembrie 2016).

Randamentele s-au diminuat pentru toate categoriile de investiții ale fondurilor de pensii, cu excepția celor plasate la fondurile de investiții. Contextul macroeconomic caracterizat de rate ale dobânzii reduse poate conduce la asumarea de riscuri suplimentare prin investiții în active cu randamente mai ridicate, dar și cu un grad de risc mai mare”, se precizează în raportul BNR.

ASF: Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 36,1 miliarde de lei, la 31 mai 2017

Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 31 decembrie 2016 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 31,5 miliarde de lei (6,9 miliarde de euro), cu un ritm anual de creștere de 27,53%, arată datele ASF. Raportat la un PIB de 761,4 miliarde de lei, anul trecut, cu 4,8% peste nivelul din anul  anterior, reiese o pondere a gradului de intermediere a pensiilor private în PIB de aproximativ 4,14%.

Valoarea activului total al fondurilor de pensii de pe Pilonul II era de 36,103 miliarde de lei, la 31 mai 2017, în creștere cu 34,14%, față de nivelul de la 31 mai 2016, iar valoarea activului net era de 36,085 miliarde de lei, potrivit ASF. Titlurile de stat reprezentau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 22,97 miliarde de lei, respectiv 63,64%, urmate de acțiuni, cu 7,54 miliarde de lei (20,89%) și de depozite bancare, cu 2,33 miliarde de lei (6,46%). Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,904 milioane de participanți, la aceeași dată, de la începutul colectării în sistem fiind virate contribuții pentru 6,761 milioane de participanți, iar 130.251 de participanți n-au contribuit.

Fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au câștigat anul trecut peste 255.000 de participanți

Pilonul II au câștigat anul trecut 256.766 de participanți, dintre care 248.028 prin repartizare aleatorie (96,59%) și 8.738 prin acte de aderare (3,4%), potrivit ASF, astfel că fondurile de pensii administrate privat au ajuns la 6,798 milioane de participanți, la sfârșitul anului trecut. Fondul administrat de NN Pensii avea cei mai mulți participanți — 1,92 milioane de participanți, urmat de AZT Viitorul Tău (Allianz-Țiriac), cu 1,499 milioane de participanți. Pe următoarele locuri se afla cel al Metropolitan Life — 950.140 de participanți, Vital (Aegon) — 839.296 de participanți, Aripi (Generali) — 672.168 de participanți, cel al BCR — 567.879 de participanți și cel al BRD — 348.009 de participanți.

Pilonul II de pensii a ajuns la active nete gestionate de 35,1 miliarde lei, după 9 ani de activitate

Pilonul II avea, după nouă ani de activitate, active nete gestionate de 35,1 miliarde lei și 6,9 milioane de participanți, la sfârșitul anului trecut, potrivit datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Raportate la PIB, aceste active reprezentau 4,6%. Asociația arată că Pilonul II a primit în administrare contribuții brute de 28,2 miliarde lei, iar diferența o constituie o suma de 6,91 miliarde de lei (peste 1,51 miliarde de euro), reprezentând câștigul total obținut din investiții, net de toate comisioanele, exclusiv in beneficiul contributorilor români.

Cu alte cuvinte, românii au câștigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard și jumătate de euro, doar din investițiile fondurilor, sume care se adaugă contribuțiilor deja virate în conturile lor personale. De asemenea, potrivit estimărilor Asociației, peste un milion de români din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au în conturi sume de peste 10.000 de lei, fiecare, un capital personal deja destul de consistent, ce va continua să crească pe măsură ce sistemul va progresa”, susține Iulius Postolache, presedintele APAPR.

Pentru perioada 20 mai 2008 — 19 mai 2017, toate fondurile de pensii private au obținut un randament mediu anualizat de 9,46%, reiese din calculele Asociației.

În acest moment, principala problemă a Pilonului II este stagnarea, deja de doi ani, a nivelului contribuției virate către fondurile de pensii private la 5,1%, în contextul în care acest procent trebuia să ajungă la 6% încă din anul 2016. Conform legislației actuale, acest nivel va fi atins abia în anul 2018. De asemenea, este important de reiterat faptul că banii de pensii private ai românilor sunt investiți în România, contribuind la creșterea economică și crearea de locuri de muncă din țară”, subliniază reprezentanții APAPR. Datele APAPR arată că peste 92% dintre investițiile Pilonului II sunt realizate în România.

Pensia minimă este de 520 de lei, din luna martie 2017, iar punctul de pensie a fost majorat la 1.000 de lei, începând cu luna iulie 2017.

Activele sectorului financiar nebancar în sistemul financiar: 23,5%, în decembrie 2016

Sectorul financiar nebancar și-a continuat, într-un ritm moderat, tendința de creștere anul trecut, pe fondul condițiilor economice favorabile, potrivit BNR:

„Ponderea activelor sectorului financiar nebancar în sistemul financiar a crescut la 23,5%, în decembrie 2016, în principal datorită avansului înregistrat de fondurile de pensii și societățile de asigurare”.

În ceea ce privește sectorul asigurărilor, acesta are o dimensiune redusă din punct de vedere al activelor totale comparativ cu celelalte sectoare, conform BNR:

„Gradul de intermediere, calculat ca pondere a primelor brute subscrise în PIB, a continuat tendința generală de scădere, reducându-se de la 1,23% în anul 2015 la 0,9%, în septembrie 2016. Anul 2016 a adus modificări importante cadrului legislativ prin implementarea noului regim de supraveghere bazată pe riscuri (Solvabilitate II), care are drept obiectiv alinierea la noi reguli privind nivelul cerințelor financiare prudențiale: 32 de societăți de asigurare au intrat sub incidența acestei directive în luna ianuarie 2016. De asemenea, în anul 2016, Autoritatea Europeană privind Asigurările și Pensiile Ocupaționale (EIOPA) a desfășurat un exercițiu de testare la stres a vulnerabilităților și a rezilienței societăților de asigurare din Uniunea Europeană, în cadrul căruia România a participat cu un număr de trei companii, acestea obținând rezultate favorabile.”