FacebookTwitterLinkedIn

În 2019, când a fost vândută la licitație pentru 75 de lire sterline, sculptura a fost catalogată drept „Pasăre sculptată în lemn”. Acum s-a dovedit că obiectul are aproape 500 de ani vechime: datează din secolul al XVI-lea, reprezintă simbolul heraldic al reginei Anne Boleyn și valorează 200.000 de lire sterline.

Anticarii londonezi consultați de casa de licitații Marhamchurch Antiques sunt de părere că piesa din lemn de stejar este una dintre decorațiunile de la Hampton Court, unde Anne Boleyn (a doua soție a lui Henry al VIII-lea, și regină a Angliei între 1533 – 1536) și-a petrecut ultimele zile înainte de a fi închisă în Turnul Londrei și executată.

Henry VIII și Anne Boleyn

 

Anne Boleyn a fost motivul pentru care Henry a provocat schisma de biserica catolică. Ca să se poată însura cu ea, regele trebuia să divorțeze de prima sa soție, Caterina de Aragon, motiv pentru care i-a cerut Papei Clement VII anularea căsătoriei. Refuzul Papei l-a determinat pe Henry să înființeze biserica anglicană, al cărei lider suprem s-a autoproclamat, și să iasă de sub autoritatea bisericii catolice, desființând mânăstirile.

Anne Boleyn nu a reușit să-i ofere regelui un moștenitor de sex masculin. Regina a pierdut două sarcini, pe a doua chiar în ziua în care era înmormântată Caterina de Aragon. Grăbindu-se să scape de Anne, regele a organizat un tribunal care a acuzat-o pe regină, în mod fals, de adulter și incest. Anne de Boleyn a fost condamnată la moarte și a fost decapitată pe 19 ianuarie 1536, la ora 8 dimineața. Teribilul monarh nu doar că și-a executat soția, dar a ordonat ca orice indiciu despre existența ei să fie distrus.

„Ironia este că Anne Boleyn, cea mai populară dintre cele șase neveste ale lui Henry al VIII-lea, este regina de la care avem cele mai puține dovezi fizice ale existenței ei, și asta pentru că soțul ei a vrut s-o facă să dispară cu totul de pe fața pământului”, declară pentru Guardian Tracy Borman, istoric expert în dinastia Tudorilor și curator al colecțiilor de artă ale palatelor regale din Marea Britanie.

Expertul consideră că statueta descoperită recent a fost salvată cel mai probabil de unul dintre susținătorii reginei. „Este evident că cineva a vrut să protejeze această sculptură pentru posteritate. Acea persoană nu poate fi decât un simpatizant al Annei Boleyn.”

Sculptura din lemn de stejar, reprezentând un șoim încoronat, a fost remarcată în 2019, la o licitație, de un anticar din Devon. Faptul că era înnegrită, fiind acoperită cu funingine, este un indiciu că, probabil, a stat deasupra unui șemineu la Hampton Court.

Evaluat acum la peste 200.000 de euro, șoimul cu coroană și sceptru a fost împrumutat pe termen nelimitat la Hampton Court, sălașul său inițial, din vremea când regele Henry al VIII-lea, îndrăgostit de Anne și mânat de ambiții imperiale, reamenaja împreună cu aceasta palatul pentru a deveni reședință regală și, totodată, un simbol al sfidării autorității papale.

Palatul Hampton Court