Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

CORONAVIRUS |
|

O scrisoare din Italia pentru restul lumii

Romanciera Francesca Melandri, în vârstă de 56 de ani, a trimis o scrisoare emoționantă, adresată lumii întregi, despre ce înseamnă să trăiești izolat aproape trei săptămâni în Roma, dar și despre necazul care se va abate asupra celorlalte țări din Europa. Textul ei a fost preluat de cotidianul The Guardian.
 aboneaza-te
Roma

„Vă scriu din Italia, adică din viitorul vostru. Suntem în punctul în care veți ajunge și voi peste câteva zile. Evoluția acestei pandemii ne arată că suntem toți implicați într-un dans care urmează același ritm. Suntem doar puțin înaintea voastră, exact așa cum era Wuhanul, acum câteva săptămâni, înaintea noastră.

Vă urmărim și vedem că vă purtați la fel ca noi. Aveți aceleași argumente pe care le-am aruncat și noi în discuțiile cu ceilați, neluând în serios situația. „E doar o gripă, de ce ne agităm atât?”.

Mulți dintre voi, când vi s-a spus că trebuie să vă izolați în case ați început să citați din scriitori celebri. În curând, veți fi prea prinși ca să mai faceți asta.

Ce veți face în izolare? Înainte de toate, veți mânca. E unul dintre puținele lucruri pe care mai aveți voie să le faceți. Apoi, veți căuta pe Internet recomandări de petrecere a timpului liber. Veți ține cont de ele pentru puțin timp, apoi le veți abandona.

(…)

Vă veți apuca să mâncați din nou. Nu veți putea să dormiți cum trebuie. Începeți să vă puneți întrebări legate de soarta democrației în contextul acestei crize. Și toată viața socială se mută online, în conversații fără oprire pe Messenger, WhatsApp, Skype, Zoom…

Vi se face dor de copiii care au crescut și care au plecat de acasă. Nu știți când îi veți reîntâlni, iar acest lucru vă macină teribil.

(…)

Veți pune câteva kilograme în plus. Așă că veți căuta pe internet echipamente de fitness.

Veți râde mult. Chiar și persoanele mai serioase dintre voi vor simți nevoia să facă glume. Poate vă veți da întâlnire la coadă la supermaket cu prietenii ori cu iubiții voștri. Să-i vedeți măcar de la distanță, pentru câteva momente, pentru că știți că nu aveți voie să vă apropiați.

(…)

Și veți afla cum sunt, cu adevărat, oamenii din jur. După o perioadă petrecută doar împreună, zi și noapte, atât calitățile, cât și defectele se vor dezvălui în totalitate.

(…)

Veți asculta muzică. Și așa cum am cântat noi operă de la balcoane, așa veți cânta și voi, de la ferestre, I Will Survive. Mulți dintre voi veți adormi cu gândul că primul lucru pe care îl veți face, când se vor ridica restricțiile, va fi să divorțați. Vor fi concepuți mulți copii. Iar cei pe care îi aveți deja sunt o bucurie, dar și o sursă de nervi în egală măsură.

Veți încerca să nu vă gândiți la cei care mor singuri în spitale, la Terapie Intensivă, după ce citiți știrile. Veți simți recunoștință pentru medicii și asistentele din spitale. Îi veți privi ca pe niște eroi.

(…)

La un moment dat, veți realiza cât de gravă e situația și veți simți o frică teribilă. Depinde de voi dacă o vorbiți despre asta cu cei dragi sau alegeți tăcerea pentru a nu-i încărca cu anxietățile voastre.

Veți mânca din nou.

De aici, din Italia, cam asta e tot ce vă putem despre viitorul apropiat. Viitorul mai îndepărtat e necunoscut atât pentru noi, cât și pentru voi. Însă un lucru e cert: când toate astea se vor sfârși, lumea nu va mai fi la fel.”

Articolul integral în limba engleză poate fi citit AICI.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii