
O schimbare îndelung așteptată de toată lumea este rescrierea Codului Fiscal și a Codului de Procedură fiscală. De-a lungul timpului, legislația fiscală a fost modificată de atât de multe ori încât aplicarea ei în practică a devenit foarte greoaie. În consecință, inițiativa autorităților de rescriere și republicare a Codului Fiscal este bine venită. În această variantă de proiect se pastrează facilitatea pentru industria IT, respectiv scutirea de impozit pe venit, deducerea suplimentară de 50% pentru activitatea de cercetare-dezvoltare care reprezintă un semnal pozitiv pentru industrii care investesc masiv în inovare, respectiv industria farmaceutică și cea producatoare de mașini.
Vezi topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri
De asemenea, se acordă o mai mare autonomie autorităților locale în ceea ce priveste majorarea impozitelor şi taxelor, lucru care trebuie totuși gestionat cu responsabilitate pentru a evita derapaje semnificative între regiuni, ce pot avea impact asupra mediului de afaceri dar și asupra populației.
Pe partea de politică fiscală măsurile deja aprobate, respectiv introducerea Loteriei bonurilor fiscale, reducerea de la 1 iunie a cotei de TVA la 9% pentru alimente și băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, impozitarea bacșișului dar și o mai strictă monitorizarea a emiterii bonurilor fiscale sunt măsuri menite a schimba în primul rând comportamentul furnizorilor de bunuri și servicii, dar și pe cel al consumatorului. Desigur, sunt multe aspecte de clarificat în ceea ce privește aplicabilitatea practică a acestor măsuri, dar este important pasul făcut înainte. Este momentul să conștientizăm responsabilitatea pe care fiecare dintre noi o are în descurajarea acestor practici de eludare a declarării și plății impozitelor și taxelor. A accepta să cumpărăm un bun sau un serviciu mai ieftin cu plata cash și fără să primim bon fiscal este ca și cum am participa indirect la încurajarea celor care nu respectă legea.
GALERIE FOTO: Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015
Dacă ar fi să ne raportăm acum la partea de administrare și colectare a taxelor aș putea spune că și aici sunt multe lucruri de îmbunătățit. Mentalitatea este prima la care trebuie lucrat. Relația nu ar trebui să fie una de acuzator și acuzat ci una de parteneriat și de respect. Sunt multe cazuri de exagerări sau abuzuri care nu aduc nici un beneficiu luptei contra evaziunii fiscale. Scopul nu ar trebui să fie emiterea de decizii de impunere într-un număr cat mai mare indiferent de modalitatea finală de soluționare a acestora ci exact opusul. Cred că s-a ajuns deja într-un moment în care și de o parte și de cealaltă este nevoie să se clădească o încredere reciprocă, în așa fel încât contribuabilii să poată să își concentreze atenția asupra dezvoltării afacerilor, iar autoritățile fiscale să își concentreze eforturilor asupra celor care într-adevăr sunt certați cu legea.