Cautare
, Contributor

Forbes.com

SmallBusiness |
|

O româncă lansează Mindit, compania care spionează trecutul angajaților

Irina.Arsene_.png
După ce a obținut o diplomă în Informatică, Irina Arsene a absolvit MBA-ul Canadian la Bucharest School of Management în 2008, continuându-și studiile la Institute of Director din Londra. Astăzi conduce Mindit, prima companie din România specializată în verificarea trecutului angajaților.

De-a lungul timpului, a ocupat diferite funcții de conducere, lucrând în sectorul Telecom peste zece ani și a călătorit în toată lumea coordonând echipe internaționale în dezvoltarea de software sau lucrând ca general manager. De la statutul de angajat la acela de acționar și membru al bordului director, ceea ce a atras-o cel mai mult a fost munca directă cu oamenii, identificarea talentului și dezvoltarea acestuia.

Acum, ea consideră că, pentru posturile care presupun o poziție de încredere, cum sunt cele din domeniul  financiar, medical, educațional, dar și în pozițiile de middle și top management, verificarea veridicității informațiilor din CV, cele furnizate la interviu, precum și a reputației profesionale a candidatului reprezintă o necesitate.

Irina susține că în ultima perioadă, predominată de instabilitate economică, numărul exagerărilor, omisiunilor și falsurilor din CV-urile potențialilor angajați au crescut. În acest context, verificarea trecutului profesional al acestora contribuie la reducerea riscurilor asociate cu fraudele de angajare (omiterea unor informații importante – concedieri pe motive legate de comportament, etică, furt, etc.), exagerări în ceea ce privește calificările obținute, nivelul de expertiză sau experiență, etc.

Procedura verificării trecutului unui angajat sau potențial angajat se caracterizează prin discreție și eficiență, și are în vedere nu doar obținerea unor date oficiale (data angajării, responsabilități etc.) dar și informale (aspecte legate de etica muncii, confidențialitate, probleme de temperament sau relații profesionale). În acest fel, angajatorii vor putea avea un tablou complet al reputației profesionale a candidaților, reputație care, după angajare, va fi transferată asupra companiei.

“Pericolele la care se expun organizațiile prin intermediul aplicațiilor frauduloase nu se rezumă la discrepanțe minore sau ușoare exagerări în ceea ce privește experiența sau aptitudinile. Sunt cazuri în care falsurile nedescoperite duc la consecinte dramatice, cum ar fi angajarea unui individ care a fost anterior concediat pentru furt într-o poziție cu acces la fondurile clienților”, spune Irina Arsene, CEO Mindit.

Într-un sens larg, scopul Mindit este acela de a reduce numărul de erori și falsuri din CV-urile aplicanților, descurajând această practică prin chiar dezvoltarea unui business bazat pe servicii de verificare a trecutului și prin scoaterea în evidență a riscurilor la care se expune un potențial candidat în ceea ce privește reputația, statutul social și șansele de a fi descoperit.

Mindit oferă servicii companiilor din întreaga lume care vor să verifice trecutul unui actual sau potențial angajat român, mai ales în sectoare cu un grad ridicat de responsabilitate (medicină, management, vânzări, educație etc.). Informațiile pentru confirmarea sau infirmarea datelor din CV sunt verificate la sursă (instituțiile de învățământ menționate, companiile unde au lucrat anterior etc.). Mindit oferă companiilor informațiile de care au nevoie pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză în momentul angajării.

Conform studiului din 2012 publicat în SUA de către Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) o organizație pierde în medie 5% din venituri din cauza fraudelor interne. Surprinzător este faptul că managerii au tendința să mintă mai mult în CV decât angajații necalificați (38%, comparativ cu 22%), pentru că sunt mai ambițioși și au CV-uri mai lungi, ceea ce le oferă mai multe “oportunități” de a minți. În mai 2012, CEO Yahoo Scott Thompson a fost concediat la doar câteva luni de la angajare deoarece  s-a demonstrat că a mințit în CV că are o diplomă în informatică.

CIFAS, organizația pentru protecția anti-fraudă din Marea Britanie a raportat pentru prima jumătate a anului 2012 o creștere de 160% a numărului de aplicanți la diferite posturi al căror CV conținea falsuri legate de educație sau experiență, comparat cu prima jumătate a anului 2011. Printre efectele colaterale ale lipsei de onestitate a angajaților se numără afectarea imaginii publice a companiei, un număr mai mare de oameni care pleacă din firmă, influența negativă asupra moralului angajaților existenți sau reducerea producției. Aceste efecte sunt resimțite de toate companiile, dar pot fi cu atât mai nocive pentru companiile mici, în curs de dezvoltare.

Un raport complet de verificare a trecutului unui candidat conține date relevante cu privire la: pozițiile ocupate în experiența profesională, remunerație, nivelul de responsabilitate al pozițiilor ocupate, motivele întreruperii contractului de muncă etc.; confirmarea calificărilor educaționale menționate în aplicația pentru noua slujbă direct de la sursă; coerența și claritatea CV-ului; prezența (social) media; verificarea afilierii la diferite asociații profesionale și filiații ale altor companii; cunoștințe dobândite în urma traning-urilor; recomandări; istoric de la biroul de credite; cazier.

Verificarea trecutului candidaților sau angajaților se realizează cu acceptul scris al acestora și acordă prioritate protejării de orice forme de abuzuri sau efecte colaterale asupra vieții profesionale sau personale. Verificarea statusului profesional actual se face doar în condițiile în care nu există niciun risc pentru candidat de a încheia prematur contractul cu actualul angajator.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii