Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

O premieră personală: ceasurile-instrument

Când am ajuns la Barcelona, nu mă așteptam la două lucruri: mâncarea să fie atât de bună, iar evenimentul Garmin să fie atât de reușit.
 aboneaza-te
20181211_HERO_CMYK_ROD_0638

Încep cu Garmin, un brand despre care, recunosc, nu știam nimic. De aproape 20 de ani, scriu despre ceasuri – adică despre ceasurile mecanice, care mă pasionează și care găsesc mereu noi modalități de a mă uimi. Până în luna februarie a anului 2019, am evitat cu premeditare să scriu despre așa-numitele ceasuri smart, deoarece nu le consider ceasuri. Din punctul meu de vedere, sunt un fel de telefoane smart care se poartă la încheietură. Iar părerea mea personală este că nu am nevoie de și mai multă tehnologie în viață.

La Garmin, mi s-a părut însă diferit. Diferit deoarece ceasurile lor, pe care ei le descriu drept ceasuri-instrument, nu se limitează la a-i oferi posesorului informații despre numărul de pași, despre e-mailuri sau despre persoana care îl apelează. Ceasurile Garmin chiar au o utilitate, în sensul că se adresează unor segmente clare de utilizatori, pe care îi ajută cu informații și aplicații personalizate pentru interesele lor. Marq, deoarece așa se numește gama lansată de Garmin (în secret la Barcelona, iar apoi oficial la Baselworld în martie), se adresează unor grupuri de profesii sau interese, pe care își propune să le ajute foarte concret și măsurabil, în activitate și în viața de zi cu zi. Mai precis: piloți, piloți de curse sau șoferi, navigatori, sportivi și exploratori.

Mi-a plăcut mult evenimentul, deoarece a fost foarte clar și bine organizat. Mai precis – jurnaliștii aveau posibilitatea să aleagă câte o activitate dintre aviație, navigație și automobilism, în acord cu domeniile de competență ale brandului. Eu am ales aviația, așa că m-am îndreptat către un hangar de elicoptere, folosit, printre alții, de pompierii care ajută la stingerea incendiilor cu elicopterul.

Am aflat aici mai multe despre Garmin, un brand format în urmă cu 30 de ani de inginerii Gary Burrell și Min Kao, care și-au dorit să devină liderul global în tehnologie GPS pentru aviație, navigație, automobilistică, fitness și outdoor. Lucru care s-a și întâmplat, iar acum compania a lansat Marq, o gamă de ceasuri-instrument, burdușite cu tehnologie indispensabilă celor care lucrează sau activează în aceste domenii.

Am discutat, în timpul evenimentului, cu piloți profesioniști, care mi-au povestit despre problemele și provocările cu care se pot confrunta în timpul unui zbor și cum îi ajută ceasul Marq să depășească aceste momente, prin hărți updatate, o bază de date globală cu aeroporturi, busolă, un indicator care măsoară nivelul de oxigen în sânge, starea vremii actualizată în timp real, precum și un buton pentru situații de urgență. De fapt, modelul Marq Aviator are integrată întreaga tehnologie Garmin din domeniul aviației, suplinind sau, mai bine zis, completând perfect orice bord de aeronavă. Aduce în plus și unele setări disponibile doar pe ceas sau care sunt mult mai ușor accesibile prin accesarea funcțiilor acestuia.

Ca aspect, îmi plac ceasurile Marq – poate încă nu extraordinar de bine finisate, dar se vede că s-a lucrat mult la ele. Carcasa modelului Marq Aviator are diametrul de 46 mm, o lunetă din ceramică acoperită cu un strat subțire de metal, polișat până când strălucește ca o oglindă. Brățara este din titan. Afișajele cadranului sunt vizibile și dacă „bate soarele” pe ceas, iar bateria are o durată de viață de 12 zile în modul smartwatch, 28 de ore în modul GPS și 48 de ore în modul Ultratrac. Toate ceasurile Marq sunt testate pentru etanșeitate și în condiții termice, de șoc și de abraziune.

Închei cu o cugetare a lui Simone Moro, celebrul alpinist și salvator italian, recunoscut pentru recordurile sale, dar și pentru expedițiile de salvare aparent imposibile. Moro este și un foarte vechi friend of the brand Garmin, iar ceasurile-instrument Garmin l-au ajutat de numeroase ori în expedițiile sale. „Tehnologia este foarte bună, este chiar indispensabilă în situații de urgență și îți poate salva viața. Ca atunci când, într-o ascensiune extrem de dificilă, am salvat pe harta ceasului drumul pe care l-am urmat către vârf. La întoarcere, ne-a prins o puternică furtună de zăpadă și ne-am rătăcit. Partenerul meu spunea că trebuie să coborâm prin altă parte, dar eu i-am demonstrat cu harta de pe ceas că eram pe drumul cel bun. Pe de altă parte, nu mă bazez doar pe tehnologie, ci marchez drumul și cu bețe sau țăruși, pentru că mă gândesc – dacă mi se termină bateria?”

Cam de aceeași părere sunt și eu – pe de o parte, mă gândesc că, cu atâtea indicații, monitorizări, alerte, aplicații, farmecul zborului a cam dispărut și aventura s-a transformat în ceva foarte tehnic și fără șarm. Pe de altă parte, dacă salvează vieți de piloți și pasageri – cred că merită.

P.S. Iar mâncarea de la Barcelona este neașteptat de gustoasă, sofisticată, fină, gourmet, nu chiar cum îmi aminteam eu de acum 11 ani. Sper să revin.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii