O să spun din capul locului că mă așteptam ca ”Super party la birou” să fie mai amuzant decât este, mai ales după ce am văzut trailer-ul. Am plecat de la vizionarea pentru presă, organizată de distribuitorul filmului în România, Freeman Entertainment, la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City, cu senzația că nu am râs destul de mult și destul de tare.
Cu toate acestea, pelicula se încadrează în categoria filmelor de Crăciun ”altfel”, alături de ”Bad Santa 2” și am remarcat în mod deosebit prestația actriței Jennifer Anniston, care se pare că în ultima vreme vrea să scape definitiv de imaginea fetei cuminți care s-a lipit de ea odată cu rolul Rachel din serialul Friends – vezi rolurile ei din seria Horrible Bosses, precum și prezența în distribuție a Oliviei Munn, pe care o țin minte mai ales datorită rolului Sloan Sabbith din serialul The Newsroom.
Pe aceeași temă: Dacă reușești să treci – amuzându-te, de ce nu? – de glumele obscene din ”Bad Santa 2”, vei înțelege mesajul de Crăciun prezent în peliculă.
„Petrecerea de Crăciun la birou este de fapt o revenire la timpuri mai puțin civilizate. E ca scheletul lupului străvechi pe care-l vezi la La Brea Tar Pits,” spune producătorul Scott Stuber. „Petrecerea „De Sărbători” din zilele noastre e ca un mops dresat… nu va răni pe nimeni și se joacă frumos cu copiii, dar undeva, în străfundul său, încă mai are acel ADN de lup străvechi.”
„O petrecere de Crăciun la birou nu este o celebrare religioasă,” spune T.J. Miller, care-i dă viață lui Clay Vanstone, președintele filialei din Chicago a companiei Zenotek. „E o celebrare a acelui sentiment de dezlănțuire, a curajului de a-i spune șefului tău ce crezi despre el, fără să-ți fie teamă că vei fi concediat.”
Regizorii Will Speck și Josh Gordon au fost imediat atrași de conceptul acestei nopți magice, în care barierele profesionale și sociale sunt mai puțin definite. „E ca o împlinire a dorințelor la nivel global atunci când ai o noapte pe an în timpul căreia oamenii pot trăi cu sinceritate, poate cu puțin ajutor din partea drogurilor și a alcoolului,” spune Speck.
S-ar putea să vă intereseze: ”Animale fantastice și unde le poți găsi” nu este doar un film despre vrăjitori, ci și o parabolă despre excluziunea socială a celor care sunt diferiți.
„Petrecerea de Crăciun la birou distruge complet sistemul castelor,” spune Gordon. „Deodată, toți cei aflați pe diferite trepte ale scării ierarhice sunt aduși la același nivel, ceea ce reprezintă un punct de pornire extrem de amuzant.”
Producătorul Daniel Rappaport adaugă: „Mizele sunt mari la petrecerea de Crăciun. Acolo se creează speranțele și visele, dar tot acolo sunt și spulberate. Ești la un pahar distanță de a-ți distruge viața.”
Ideea inițială a filmului a răsărit după ce un membru al familiei i-a spus producătorului Guymon Casady despre o petrecere de Crăciun decadentă la care participase recent, organizată de angajații unei corporații.
„Pe măsură ce ne încânta vorbindu-ne despre anvergura evenimentului și despre distracția de-acolo, mi-am dat seama că o asemenea petrecere ar putea fi baza unei comedii grozave, nerecomandată minorilor sub 17 ani neînsoțiți de părinți,” spune Casady. „Resimți o emoție indirectă atunci când ești martorul unui asemenea haos ce se petrece într-un film. Lucrurile pot să o ia complet razna, dar nu trebuie să-ți faci griji în legătură cu consecințele sau cu sesiunea de curățenie de dimineață.”
În ciuda elementelor fantastice ale poveștii, realizatorii au abordat povestea într-un mod realist. „Am vrut să vedem o echipă de oameni în cele mai disfuncționale momente,” explică Casady. „Să vedem apoi cum dispar barierele, cum se schimbă alianțele și cum își creează oamenii legături pe parcursul unei nopți. Cel mai important era să iasă în față distracția din timpul acestei celebrări de Crăciun fără restricții, în timp ce pe parcurs, apar detalii despre poveștile împletite ale diferitor angajați din birou.”
Încearcă și: Florence, un film în care este vorba despre rolul important pe care l-a avut cea mai netalentată soprană din lume în susținerea artei.
„Petrecerea este starul filmului,” spune Speck, „dar asta face ca personajele noastre să fie și mai importante. Ele trebuie să fie realiste, personaje cu care publicul să-și dorească să petreacă o noapte nebună. Petrecerile nu sunt distractive dacă nu cunoști pe nimeni.”
„Voiam ca fiecare personaj să pornească în poveste cu picioarele pe pământ,” spune Gordon. „Astfel încât, cu cât lucrurile devin mai ridicole, cu atât ești mai atras în poveste și gata de party.”
Filmul va avea premiera pe marile ecrane din România pe 9 decembrie.