Cautare
, Contributor

The Power of One |
|

O personalitate controversată: Nancy Astor, prima femeie membră în Parlamentul Marii Britanii

28 noiembrie a rămas în istorie ca fiind ziua în care Lady Nancy Astor a devenit prima femeie membră a Parlamentului Marii Britanii. Se întâmpla acum 101 ani.  
Nancy Astor

„Mă simt ca și cum cineva ar fi intrat peste mine în baie”, a spus Winston Churchill când a aflat că Parlamentul britanic va avea o femeie printre membrii săi. „Nu ești atât de arătos încât să ai griji de genul acesta”, i-a replicat împricinata – Lady Nancy Astor, prima femeie care și-a ocupat locul în Camera Comunelor (prima femeie aleasă în Parlamentul Britanic a fost Constance Markievicz, în 1918, dar nu și-a executat mandatul, fiind membră a Sinn Fein).

Născută în 1879 în New York, Nancy l-a întâlnit în 1905, la bordul unui pachebot cu care se întorcea din Anglia în America, pe cel care avea să-i devină al doilea soț – vicontele Waldorf Astor (nepotul lui John Jacob Astor III, cel mai bogat om din America la sfârșitul secolului al XIX-lea), fondatorul lanțului hotelier Waldorf Astoria.

Cei doi aveau aceeași zi de naștere, 18 mai, și împărtășeau și aceeași viziune politică. S-au căsătorit în 1906, primind cadou de la familia Astor proprietatea din Cliveden (situată pe malul Tamisei, în sud-estul Angliei), pe care Nancy a redecorat-o și a modernizat-o (instalând curent electric, printre altele).

După o campanie electorală încinsă, pe 29 noiembrie 1919, Lady Nancy Astor a intrat în Parlament, a cărui membră a rămas până în 1945. A militat pentru drepturile femeilor și pentru extinderea acordurilor comerciale, dar și pentru o politică deschisă și progresistă în ceea ce privește educația – a susținut constant creșterea nivelului minim obligatoriu de ani de studiu. Însă Lady Astor nu a reușit să țină pasul cu vremurile: viziunea avansată din timpul Primului Război Mondial și din anii de după a lăsat treptat locul unor idei retrograde, marcate de accente de fascism, rasisim și antisemitism.

Reședința de la Cliveden a devenit un pol important de influență în special în privința afacerilor externe în perioada celor două Războaie Mondiale. Există un curent de opinie potrivit căruia așa-numitul Cliveden Set, compus din politicieni, intelectuali britanici bogați și aristocrați germanofili, a dus în anii premergători celui de-Al Doilea Război Mondial o politică împăciuitoare față de Hitler și regimul nazist aflat în ascensiune în Germania – alegând să facă concesii pentru a evita un conflict.

În 1936, Lady Astor a făcut parte din grupul care l-a primit în Anglia pe Joachim von Ribbentrop, ministrul de externe al lui Hitler. Întors la Berlin, Ribbentrop i-a raportat lui Hitler că singura cale prin care Germania ar putea ajunge la o înțelegere cu Marea Britanie este prin intermediul a ceea ce el a numit  „Astorgruppe”. Cu doar câțiva ani înainte, tot Lady Astor îi spusese lui Ribbentrop, înainte ca acesta să devină ministru, că „Hitler seamănă prea mult cu Charlie Chaplin pentru a fi luat în serios.”
Pe de altă parte, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Aliații au intrat în posesia Listei negre a naziștilor, pe care se aflau toate personalitățile britanice de rang înalt care trebuiau executate după invadarea Angliei – printre acestea, aproape toți membrii grupului de la Cliveden. Lady Astor a considerat că aceasta este dovada supremă că în casa ei nu s-a făcut politică profascistă.

Devenind un personaj tot mai controversat și mai nefrecventabil datorită opiniilor antisemite și anticatolice, Lady Astor nu a mai beneficiat de sprijinul partidului (și al propriei familii) pentru o nouă candidatură în 1945. A spus însă că nu a mai fost susținută pentru a face pe plac bărbaților – moment care a marcat începutul răcirii relației cu soțul ei.

În anii 50, imaginea ei publică s-a alterat constant, în principal din cauza declarațiilor rasiste. Din ce în ce mai izolată, Nancy Astor s-a stins în 1964, în vârstă de 84 de ani.
Anul trecut a fost dezvelită la Cliveden o statuie, în onoarea aniversării a 100 de ani de la alegerea lui Nancy Astor în Parlament. BBC relata în vară că, în timpul protestelor provocate de asasinarea lui George Floyd, cineva a scris Nazi pe statuia ei, care mai apoi a fost inclusă pe o listă intitulată Topple the Racists (Jos rasiștii).

Foto Profimediaimages.ro

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii