FacebookTwitterLinkedIn

Filmele din această ediție fac parte din colecția celor nominalizate sau premiate la festivalul Grierson „British Documentary Awards” din Marea Britanie, care promovează și premiază cei mai buni realizatori de documentare din Regatul Unit și din alte țări.

Proiecțiile din cadrul „British Documentary” prezintă teme foarte diverse, pornind de la istorie, film sau artă şi ajungând la probleme de factură etică și socială.

Ediția a opta va fi deschisă în data de 7 februarie de documentarul „Mulţumesc pentru ploaie”, ce spune povestea lui Kisilu, un fermier kenyan, pe care îl vedem transformându-se dintr-un simplu tată într-un lider comunitar și, în final, într-un activist pe scena mondială în probleme ce ţin de schimbările climatice.

„Versus: Viaţa şi filmele lui Ken Loach” îl aduce în prim-plan pe unul dintre cei mai importanți creatori de film din Marea Britanie și detaliază munca sa de peste 50 de ani atât pe ecran, cât și în afara acestuia. Iar „Atacând diavolul” urmăreşte povestea lui Sir Harold Evans, descris de mulți dintre colegii săi drept cel mai mare ziarist al secolului al XX-lea, cel care a editat Sunday Times într-o perioadă considerată a fi “epoca de aur” a jurnalismului britanic.

Proiecțiile continuă cu lecțiile de supraviețuire oferite de „Copiii războiului din Gaza” și cu două filme al căror subiect central sunt femeile: „În spatele uşilor închise” şi „Deasupra lavoarului”, povestea unui mic salon de coafură din Haifa, Israel, unde femei din comunităţi diferite îşi împărtășesc opiniile despre politică, istorie și iubire.

Ediția se încheie cu două filme din zona ştiinţei, „În mintea lui Einstein: Enigma spaţiului şi a timpului”, o poveste ce marchează cea de-a 100-a aniversare a celei mai cunoscute lucrări a lui Einstein – Teoria Relativității Generale – şi „Attenborough şi Dinozaurul gigantic”, o anchetă medico-legală despre cel mai mare animal terestru cunoscut vreodată.

Documentarele vor fi prezentate publicului în fiecare seară de miercuri, de la ora 19.00, intrarea fiind liberă, în limita locurilor disponibile. După deschiderea ediției din București, selecția „British Documentary” va fi difuzată pe parcursul anului 2018 în mai multe localități din România.