
Șansa de a realiza ceva, orice, indiferent cât de mare sau mic este acel lucru, este de partea unei minți și a unei inimi pregătite să o primească. Toți avem mari șanse în viața noastră, care sunt mai mult sau mai puțin o a doua șansă. Să transformi dezastrul în oportunitate, tristețile în lecții, lacrimile în ambiții, răutățile în voința de a face în continuare bine, toate sunt șanse.
Și vorba lui Confucius, întotdeauna, într-o situație dificilă există cel puțin o șansă de a învinge. Șansa de a trăi ne dă mereu dreptul și obligația de a ne adapta abilitatea de a gândi că putem face ceva, iar din situațiile aparent potrivnice se nasc cele mai mari oportunități. Când vă e greu, gândiți-vă la Cenușăreasa care a avut șansa să încerce pantoful Prinţului…
Mi-a plăcut teribil o poveste pe care am auzit-o de curând și pe care, cu pildele de rigoare, v-o relatez mai jos. Într-o seară, un tânăr se întorcea acasă. Dar, din cauza întunericului ce se lăsase, s-a împiedicat de un bolovan. A căzut și s-a lovit destul de tare. Supărat foc, a plecat mai departe, dar un gând nu-i dădea pace. Ce caută ditamai bolovanul în mijlocul drumului şi cum de nu l-a văzut la timp? Aoleu, dar dacă mai trec și alți oameni și pățesc la fel ca mine?, și-a spus.
Chiar în acea clipă, tânărul s-a oprit și, cu toate că se lovise destul de rău și piciorul îl durea, în plus, se mai și grăbea să ajungă acasă, a făcut cale întoarsă până la bolovanul cu pricina pe care l-a împins la marginea drumului. Acolo putea să stea oricât, că nimeni nu s-ar mai fi putut lovi de el. De-abia acum, tânărul a plecat liniștit și mulțumit spre casă. Rana pe care i-o pricinuise căzătura îl durea parcă mai puțin, acum, când știa că i-a scăpat, poate, și pe alții de la o suferință ca a lui.
Sigur că ar fi putut spune că statul și guvernul sunt pricina pentru care e plin de bolovani și gropi în mijlocul străzii. Sigur că ar fi putut spune „nu-mi pasă”, „ce mă interesează cine și ce face, cine și dacă se lovește de bolovanul cu pricina”. Însă a avut șansa să ajute, să fie bun, să schimbe ceva în folosul celorlalți și a făcut-o cu zâmbetul pe buze.
M-a impresionat pozitiv povestea de viață a lui Glenn Cunningham. În copilărie, a fost victima unui incendiu care i-a afectat toată partea inferioară a corpului și, urmare a accidentului, erau puține șanse să supraviețuiască. Iar dacă va fi totuși să trăiască, va fi un infirm tot restul vieții sale, așa cum i-au spus medicii.
Curajosul băiat nu a vrut să rămână în această situație, nu doar că a supraviețuit, ci, din prizonier al unui scaun cu rotile, s-a decis să facă tot ceea ce îi stătea în putință să meargă din nou. A început treptat de la a se târî prin iarbă, trăgându-și picioarele după el, până la a se ridica ușor, încet, pe lângă gardul ce împrejmuia grădina casei, cu o hotărâre de neclintit de a merge din nou. Zilnic, a procedat așa și, cu o perseverență și o determinare extraordinare, a reușit să-și dezvolte din nou abilitatea de a sta în picioare și mai apoi de a merge.
A reînceput să meargă la școală, să alerge și, în februarie 1934, la Madison Square Garden, din New York, acest tânăr ambițios, care s-a luptat pentru șansa lui de a trăi, a fost premiat într-o competiție sportivă. Încredere de sine, ambiție, voință, determinare. Toate l-au făcut să-și depășească condiția.
Am mai găsit o altă poveste motivațională care ne poate inspira pe fiecare dintre noi. În 1919, în timp ce lucra pentru un ziar, a fost concediat de către editor pe motiv că „nu avea imaginație și nici idei bune”. A fondat o firmă, alături de un prieten, lucrând în paralel pentru alte companii, însă câștigurile nu puteau acoperi nici măcar plata salariilor angajaților. Astfel, studioul s-a afundat în datorii și a dat faliment.
După asta, a decis să înființeze un alt studio în industria filmului, la Hollywood. L-a creat pe Oswald, iepurașul norocos. Oswald a fost unul dintre primele sale succese uriașe în industria desenelor animate. La momentul respectiv, primea doar 20% din încasările filmelor sale și s-a gândit să renegocieze deoarece abia putea să trăiască cu acești bani.
A primit o nouă lovitură atunci când producătorul său a furat personajul, dar și echipa de creație, după ce a negociat contracte individuale cu fiecare. În timp ce majoritatea oamenilor și-ar face bagajele și s-ar întoarce acasă plângând, sau ar lucra pentru plata minimă, acest tânăr curajos s-a apucat să creeze cel mai de succes personaj animat din toate timpurile – Mickey Mouse.
Acest om este nimeni altul decât antreprenorul, caricaturistul, actorul de voce și producătorul de film Walt Disney. Deşi i s-a spus că Mickey Mouse nu va avea succes, deoarece un șoarece uriaș pe ecran va speria femeile, personajul animat este celebru și a făcut proba timpului, iar Walt Disney nu s-a lăsat înfrânt de eșecuri, a rămas puternic și încrezător și a întors experiențele negative în favoarea sa, luptând atât pentru sine, cât și pentru ceea ce avea de dovedit lumii întregi: că este un mare talent. Problemele sunt, foarte des, șanse deghizate.
Chiar și persoanele cele mai de succes din lume s-au confruntat cu probleme, au pornit de jos, au cunoscut eșecuri și greutăți. Și, evident, sunt multe de învățat din provocările lor, precum și din succesul lor. Întoarce-ți faţa către soare și umbrele vor rămâne în urma ta, spune un proverb. Vorbele fără fapte sunt absolut inutile. Visează, nimeni nu zice, dar nu aștepta să cadă pară mălăiață în gura lui nătăfleață. Rămâi ancorat cu picioarele pe pământ și vino în întâmpinarea șanselor care pot apărea la tot pasul.
Am descoperit, de asemenea, de-a lungul timpului, că norocul este destul de previzibil. Ai cu atât mai mult noroc cu cât muncești mai mult, cu cât îți oferi mai multe posibilități, ești mai activ, și demonstrezi ce poți, constant, cu sacrificii, responsabilitate, corect și cu încredere.
Cea mai mare ocazie de a reuși există mereu în tine însuţi. Nu contează mediul, nu ai parte de noroc din întâmplare sau prea des, prin ajutorul celorlalți (intenția de a ajuta nu este totuna cu a ajuta efectiv; ca să poți să dai, trebuie să îți permiți să ai. Ajutorul pe care îl primim are ca scop să fim învățați să pescuim). Totul depinde de tine. Și văd norocul precum Seneca, reprezentând arta de a ști cum să te pregătești, de a întâlni oportunitățile. Fii atent, concentrat, mobilizat, conectat cu divinitatea și vei primi răspunsuri pe măsura intensității dorințelor tale.