FacebookTwitterLinkedIn

Când apare în viața noastră primul copil, suntem copleșite de griji, de frici și bombardate cu informații. Ce putem face? Să tragem aer în piept, să trecem totul prin filtrul nostru și, cel mai important, să ne punem întotdeauna în pielea bebelușului. Dacă mie îmi e somn, mi-ar plăcea să fiu zgâlțâită? Dacă mă doare burta, mi-ar plăcea să fiu plimbată de colo-colo, în sus și în jos?

Să învățăm să ne ascultăm intuiția. Fiecare mamă este bună în felul ei, este cea mai bună pentru copilul ei și sunt sigură că toate ne dorim să creștem copii armonioși care să ajungă adulți fericiți.

Fiecare om trăiește prin universul său, prin realitatea lui. Alegerile le faci astfel încât să fie bine: pentru copil, pentru familie, pentru cuplu. Tot universul ăsta care înseamnă familie nu înseamnă că 99,9% din acest cerc este umplut numai de copil. Este umplut de mine, de mamă, de relația cu soțul meu, de prieteni, de rude, este umplut de job și trebuie să existe un echilibru între pilonii principali ai vieții: viața personală, viața socială și viața profesională. Dacă unul din piloni este mai mic sau mai mare nu va mai exista echilibru și atunci acumulăm nemulțumiri, acumulăm frustrări pe care le vărsăm unde este mai ușor: în familie. Cu fiecare alegere pe care o faci trebuie să ai grijă la pilonii importanți ai vieții și să găseși un echilibru. Nu vă lăsați pe voi la o parte, nu vă neglijați partenerul, nu vă neglijați relația de cuplu. În toată experiența mea profesională, ca jurnalist, cât mai ales ca autor, am făcut mult research. Am citi cărți, am stat de vorbă cu specialiști. Nu de puține ori am constatat că până și între opiniile celor din urmă există diferențe, controverse. În mod evident, nu poți să te ghidezi după sfaturile tuturor, așa că important este să fii deschisă către informații, să le cercetezi, să le testezi și să alegi ce ți se potrivește.

Consider că o mamă trebuie să fie super informată și conștientă de faptul că nimeni nu deține adevărul universal. Putem să profităm de experiențele și părerile celor din jur, să vrem să descoperim mai multe păreri, dar să le trecem prin filtrul nostru. Să ne gândim mereu: Această metodă se potrivește cu mine? Se potrivește cu familia mea, cu copilul meu? Dacă nu se potrivește, merg mai departe, dar le accept, nu dau cu pietre, nu judec.

O mamă trebuie să împartă iubire. Pentru mine, a fi mamă înseamnă a da și a primi iubire. Noi, ca mame, ar trebui să susținem alte mame în adevărul lor, în viața lor. Nimeni nu e perfect, așa că nu mi se pare corect să judecăm alte mame, să le punem la zid sau să le aruncăm în față adevărul nostru. Dacă o mamă decide că nu mai alăptează, că se întoarce mai devreme la serviciu, că vrea să își crească copilul într-un anumit fel, este decizia ei și numai a ei. Atâta timp cât ea este fericită, putem să-i acceptăm fericirea.

În ambele mele cărți, „9 luni fără griji“ și „12 luni fără griji“, am ținut neapărat să am și un capitol legat de psihologie. Și când suntem însărcinate, și mai ales după ce devenim mame, suntem un cocktail de stări. Mi-am dorit ca cititoarele mele să vadă că nu sunt singurele care se confruntă cu anumite situații și să primească răspunsurile de care au nevoie, pentru că totul pornește de la psihic și de la cum te setezi mental.

Cel mai important lucru este să fii fericită tu cu tine, să fii liniștită, să ai răbdare cu tine și copilul tău, să nu lași factori externi să îți afecteze starea, pentru că impactul cel mai mare va fi resimțit de copilul tău. Ai nevoie de liniște, iubire, gânduri bune, pentru a oferi la rândul tău IUBIRE.