Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Uncategorized |
|

O lună de la incendiul din Colectiv

Pe 30 octombrie a izbucnit în clubul Colectiv incendiul care avea să devină factorul mobilizator al schimbării în România. Tragedia a fost urmată de proteste, dosare penale, înlocuirea Guvernului și închiderea a sute de localuri.
colectiv

Astăzi, la o lună după cel mai grav accident din România ultimilor ani, oamenii au mers în fața clubului Colectiv pentru a comemora victimele care și-au pierdut viața și pentru a fi alături de familiile acestora. 60 de tineri și-au pierdut viața de-a lungul celor 30 de zile și câteva sute au fost răniți sau victime colaterale. După incendiul din Colectiv au urmat demisii, arestări preventive şi dosare penale.

Incendiul a izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-un club din Capitală, în timpul unui concert al trupei Goodbay to Gravity. Tragedia a fost una de proporții. Peste 100 de  victime au necesitat îngrijiri medicale, fiind transportate la spitalele din țară sau din străinătate. Guvernul a declarat trei zile de doliu naţional, pe 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie. După cele trei zile de doliu, oamenii au ieşit în stradă, în Capitală, dar şi în mai multe oraşe din ţară, cerând demisii.

Cea mai mare schimbare survenită a fost demisia Guvernului Ponta și înlocuirea acestuia cu un Guvern de tehnocrați, în frunte cu Dacian Cioloș. Pe 3 noiembrie, românii au ieșit în stradă cerând demisia lui Victor Ponta, a lui Gabriel Oprea, ministrul de interne, și a primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care a emis autorizația de funcționare a clubului fără avizul  ISU. A doua zi, premierul Victor Ponta și primarul Cristian Popescu Piedone și-au dat demisia.

VEZI ȘI: Rușinea de a fi jurnalist

În săptămânile următoare, autoritățile competente au făcut controale la localuri şi în alte spaţii publice și aproape 40 de cluburi, restaurante, discoteci si alte localuri din Capitală şi din mai multe judeţe au fost închise până în 18 noiembrie din cauza lipsei autorizației de securitate la incendiu din partea ISU sau care se încadrau în clasa I de risc seismic. Pe 17 noiembrie a fost promulgată de președinte legea care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în spaţiile comerciale în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora. În Centrul vechi al Capitalei, unul dintre cele mai căutate locuri de distracții și un punct turistic principal al Bucureștiului, mai multe spații au fost închise, rând pe rând.

Patronii clubului şi pirotehnistul care a instalat artificiile au fost acuzaţi de ucidere din culpă. Aceştia au  fost arestaţi în 8 noiembrie şi plasaţi în arest la domiciliu nouă zile mai târziu. Procurorii au demonstrat că cei care administrau clubul Colectiv au permis accesul unui număr mult mai mare de persoane decât permitea spațiul respectiv, căruia îi lipseau, de asemenea, ieșirile de urgență necesare. Mai mult, incinta nu beneficia de amenajări interioare pentru spectacole cu activități pirotehnice. 

VEZI ȘI: Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii