FacebookTwitterLinkedIn

Făgăraşul s-a aflat pe lista celor 68 de localităţi care ar fi trebuit să desfiinţeze gropile de gunoi neconforme până la 16 iulie 2009. Din această cauză, România a fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deşeuri. În 2019 Ministerul Mediului a declanşat Programul de închidere a depozitelor de deşeuri municipale neconforme.

Terenul va fi decontaminat

”Încep lucrările pentru închiderea gropii de gunoi din Dealul Galaţiului, unde au fost depozitate deşeuri până în anul 2016.  Primarul Gheorghe Sucaciu a semnat ordinul şi l-a transmis firmei Europan Prod, desemnată prin licitaţie publică. Aceasta va mobiliza utilajele pe teren, de luni, 24 august. Terenul va fi decontaminat şi transformat în spaţiu verde. Lucrările de închidere a rampei constau în mişcarea deşeurilor existente, astfel că există posibilitatea să simţim un disconfort olfactiv până la finalizarea acestei proceduri, în noiembrie 2020. Autorităţile locale vor încerca să menţină un climat favorabil în oraş, prin toate mijloacele posibile”, a anunţat Primăria Făgăraş, citată de News.ro.

Terenul va fi însămânţat cu gazon și se vor planta 295 de puieţi de salcâm şi 284 de puieţi de arbori foioşi. De asemenea, spațiul nu va fi folosit în următorii 30 de ani, pentru a se putea reface, şi vor fi făcute analize periodice privind factorii de mediu.

Întreaga investiție este în valoare de aproximativ 7 milioane de lei și este finanțată în proporție de peste 90% de către Administraţia Fondului pentru Mediu.