Cautare
, Editor Coordonator

The Power of One |
|

O femeie – cel mai vârstnic astronaut care ajunge în spațiu

Niciodată nu e prea târziu să-ți îndeplinești visul de o viață. Americanca Wally Funk a așteptat mai bine de 50 de ani pentru a zbura în spațiu.
FCB

Invitată de Jeff Bezos să participe, pe 20 iulie, la primul zbor spațial cu echipaj uman al navetei sale, New Shepard, Wally Funk a devenit cu această ocazie cel mai vârstnic astronaut care a ajuns în spațiu. În vârstă de 82 de ani, ea a depășit ieri recordul deținut timp de 23 de ani de John Glenn.

Alături de ea, la bordul capsulei New Shepard s-au aflat Jeff Bezos, fratele său, Mark și olandezul Oliver Daemen, în vârstă de 17 ani. Așadar, zborul de ieri marchează o triplă premieră: au ajuns în spațiu cel mai bogat om din lume, cel mai vârstnic astronaut și cel mai tânăr.

Cu aproape 60 de ani în urmă, Wally Funk era cea mai tânără absolventă a programului privat american Women In Space, care își propunea să pregătească femei-astronaut.

Deși zborul a fost pasiunea ei dintotdeauna, Wally a fost o atletă multidisciplinară, triumfând în competiții de tir, schi și ciclism. La 14 ani a obținut premiul Distinguished Rifleman pentru tir, iar National Rifle Association a trimis rezultatele ei președintelui american Dwight Eisenhower, care a felicitat-o pe Wally printr-o scrisoare.

La 20 de ani, Wally a devenit aviator profesionist, primul său loc de muncă în această calitate fiind la Fort Sill, Oklahoma, unde era instructor civil de zbor pentru ofițerii armatei. A fost prima femeie angajată ca instructor de zbor la o bază militară americană.

În anii ’60, Wally s-a înscris, împreună cu alte 12 femei, în programul Women In Space, care a devenit cunoscut în America sub denumirea Mercury 13.

Cele 13 doamne au parcurs succesiv aceleași etape de testare fizică și psihologică la care erau supuși astronauții-bărbați selectați de NASA pentru proiectul Mercury (primul zbor spațial cu echipaj uman). Wally Funk a absolvit a treia programul Mercury 13, care mai apoi a fost anulat.

La sfârșitul anilor ’70, după ce NASA a început să accepte și femei pentru programul spațial, Wally a candidat de trei ori pentru o astfel de poziție. A descalificat-o faptul că nu avea o diplomă de inginer și experiență ca pilot de teste.

Wally Funk a fost prima femeie inspector FAA (Federal Aviation Administration) și prima femeie inspector de siguranță a zborului pentru NTSB (National Transportation Safety Board).

După 11 ani lucrați pentru NTSB, a fost numită consilier pe probleme de siguranță pentru FAA, devenind unul dintre cei mai apreciați piloți-instructori și una dintre cele mai respectate voci în chestiuni de siguranță a zborului.

De-a lungul unei cariere impresionante, Wally Funk a fost pilot-șef la cinci școli de aviație din SUA, calitate în care s-a ocupat de pregătirea a peste 700 de studenți și a nu mai puțin de 3000 de piloți din toate domeniile care au legătură cu zborul – privat, comercial, transport de pasageri etc. -, pe care i-a antrenat pe cele mai diferite aparate de zbor, de la hidroavion până la elicopter și planor.

În 1995, când Lt.-col. Eileen Collins a devenit prima femeie care a pilotat o navetă spațială, Wally Funk și alte șase membre ale Mercury 13 au fost invitate de aceasta la lansare.

În 2012, când Virgin Galactic a anunțat primul zbor comercial în spațiu, Wally și-a pus la bătaie economiile de-o viață pentru a-și rezerva un loc. Câțiva ani mai târziu, a publicat o carte de memorii, Higher Faster Longer —My Life in Aviation and My Quest for Space Flight, și și-a spus povestea într-un film pentru Travelling Space Museum.

Wally Funk trăiește în Grapevine, Texas. Este în continuare o sportivă pasionată, preocupare căreia i s-a adăugat, în timp, interesul pentru restaurarea automobilelor clasice.

Pasiunea pentru zbor rămâne, de asemenea, vie: Wally a acumulat 18.600 de ore de zbor și până nu de mult zbura în fiecare sâmbătă ca instructor.

În 2017, numele ei a fost inscripționat pe Peretele de Onoare de la Muzeul Smithsonian al Aerului și Spațiului, ca recunoaștere pentru contribuția adusă la dezvoltarea aviației și a explorării.

Dintre cele 13 absolvente ale proiectului Mercury 13, Wally Funk este singura care a ajuns să zboare în spațiu.
 

 

 

 

 

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii