FacebookTwitterLinkedIn

Tedros Adhanom Ghebreyesusal, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), s-a declarat „foarte dezamăgit” de întârzierea aprobării vizelor și i-a mustrat în mod public pe oficialii chinezi.

Echipa de virologi de la OMS vor fi în Wuhan pentru aproximativ o lună. Timp de două săptămâni cercetătorii vor fi puși în carantină, însă vor colabora cu oamenii de știința chinezi prin videoconferință.

Se pare că, potrivit informațiilor din spațiul public, guvernul chinez nu a fost în totalitate transparent cu privire la originile coronavirusului, iar acuzațiile aduse la adresa OMS i-au determinat pe aceștia să ia măsuri.

Criticii susțin că OMS a lăsat China să dicteze termenii anchetei. Chiar și Mike Pompeo, secretar de stat al SUA, a acuzat Organizația Mondială a Sănătății că este „coruptă de influența Chinei”.

Un oficial al comisiei naționale de sănătate a Chinei a declarat miercuri că guvernul chinez este dispus să colaboreze cu echipa OMS, dar a adăugat că organizația „va trebui” să efectueze anchete și în alte țări. Guvernul chinez susține că virusul ar fi putut proveni și din afara țării.

O teorie sugerată de experții chinezi este că virusul ar fi ajuns prin alimente congelate, o posibilitate pe care echipa OMS a spus că o va explora, potrivit Financial Times.