FacebookTwitterLinkedIn

Câteva lucruri de bază în acest articol despre zborul cu balonul. Restul îl descoperi singur la fața locului. Nu sunt genul care să se trezească dimineața devreme în concediu. Devreme însemnând 5. Ora 5. (Deci nu par leneș, nu-i așa?) Ideea e că distracția despre care vorbesc eu aici începe cu trezitul la această oră neomenească și se termină cu un pahar de șampanie și o diplomă că ai zburat la 1.000 de metri deasupra celui mai frumos și mai ciudat tărâm din lume.

Locul îl știi din poze și de pe la televizor. Îți taie răsuflarea, literalmente. Dar nu am să povestesc despre ce se poate vedea, ci despre cum se poate vedea cel mai bine.

Majoritatea turiștilor care vin în Capadoccia fac o plimbare cu balonul pentru a admira de la înălțime formele de relief sculptate în ani de vulcani și forțele naturii. Distracția pentru „o tură cu balonul” scoate din buzunarul fiecărui turist între 135 și 180 de euro. Asta e varianta oficială. Neoficial, poți găsi companii ce oferă un zbor la numai 110 euro sau, dacă ești cu un grup mai mare, foarte mare, puteți plăti fiecare doar 85 de euro, prețuri de pandemie. Majoritatea companiilor ce oferă excursii cu balonul sunt în Goreme sau Urgup, orașele mari din zonă. E bine să întrebi, să te interesezi înainte despre seriozitatea și „safety record-ul” companiei cu care intenționezi să zbori, pentru că și aici, ca peste tot, accidente se mai întâmplă. Nu lua prețul redus ca punct de reper. Eu am zburat cu Goreme Balloons și a fost absolut fantastic. Nu mă crede însă pe cuvânt, întreabă-i și pe alții.

Cum decurg, efectiv, lucrurile? Te trezești de dimineață, urci într-un microbuz trimis de firma de baloane și, în funcție de noroc, mai treci sau nu pe la alte hoteluri de unde urcă și alți clienți. Ajuns la locul de decolare, asiști pentru circa o jumătate de oră la umflarea baloanelor cu aer cald și la sosirea altor turiști în timp ce bei o cafea, un ceai și mănânci o prăjitură, toate incluse în prețul biletului.

La ora stabilită și știută doar de organizatori începe îmbarcarea în baloane. Circa 15-25 de persoane într-o nacelă. Un fotograf angajat face poze (pe care le vinde la sfârșit doritorilor de amintiri printate), iar căpitanul îți face briefingul pentru zbor: cam cât va dura, la ce înălțime, cum să te poziționezi la aterizare și alte lucruri foarte utile, deci deschide urechea bine. Decolarea este ca un vis: nu simți nimic, te ridici ușor cu balonul, iar peisajul începe să se desfășoare în fața ta, tot mai mare și mai clar. De jur împrejur se înalță alte și alte baloane încât te gândești că a meritat cheltuiala fie și numai pentru această priveliște, fără a mai pune la socoteală locurile de basm pe care le vei survola.

Baloanele se ridică, în general, până la 1.000-1.400 de metri maximum, însă coboară de mai multe ori până aproape de atracții precum Valea Dragostei sau muzeul în aer liber din Goreme. E timp destul pentru poze și pentru a te simți la fel ca Habarnam… de exemplu.

După circa o oră de zbor, aterizarea e, de cele mai multe ori, la fel de lină și cu la fel de multe baloane în jur. Urmează șampania, diplomele și drumul înapoi la hotel cu același microbuz.

Dar nu ți-am spus tot. Baloanele zboară după cum le duce vântul. Căpitanul poate doar să le manevreze pe verticală. Adică poate controla cât de sus sau cât de jos să zboare. În zilele cu vânt puternic sau în lunile de iarnă, multe zboruri se anulează din cauza condițiilor meteo neprielnice. Sfatul meu este să-ți programezi zborul cu balonul încă din prima zi de vacanță în Capadoccia. Nu-l lăsa pe final pentru că s-ar putea să nu se mai întâmple. Programul e zilnic, adică baloanele se ridică în fiecare zi din an, și absolut toate companiile serioase efectuează un singur zbor pe zi, la răsăritul soarelui. În această parte a zilei nu o să simți turbulențe și nu o să te ia amețeala, garantat. Piloții sunt experimentați și sunt recrutați dintre localnici. Sunt testați temeinic și trebuie să aibă câteva sute de ore de zbor la activ pentru a li se da pe mână un balon.

Nu uita să ai telefonul încărcat și, dacă ești genul curios ca mine, nu ezita să-i ceri informații și lămuriri căpitanului.

E frumos tare cu balonul în Capadoccia și dacă treci peste partea cu prețul, vei vedea că e cel mai fantastic lucru (sau, orișicât, în top 5) pe care l-ai făcut vreodată în vacanță. Zbor ușor!