Cautare
, Contributor

Gastronomie |
|

Nutriția – filă de poveste

Deși suntem preocupaţi de viaţa armonioasă și de alimentaţia echilibrată, realitatea este următoarea: trăim într-o stare de resemnare asumată, încercam să găsim soluţii rapide, neconștientizând care este influenţa alimentelor asupra stării de sănătate.
Alina Stoica_Contibutors

Suntem informaţi, dar în același timp dezinformaţi, căutăm soluţii și, de fapt, ne îndepărtăm de noi înșine, de soluţiile care vin din interior.

Nutriţia este o informare internă biologică și nu trebuie percepută că o măsură a cantităţii hranei și a kilogramelor în plus sau în minus, care au devenit un barometru al stării de sănătate. Nutriţia trebuie raportată la nevoile individuale ale fiecăruia dintre noi, determinând starea de sănătate. Iar sănătatea este bogăţia de prim rang a omului.

Suntem într-o permanentă dietă, pe care oricum nu ne-o asumăm ca stil de viaţă și creează nemulţumire, frustrare, lipsă de cumpătare. Dragii mei, dieta nu are modă, diferă doar prin aplicabilitate.

Aici intervine diferenţa dintre nutriţia „la modă“, unde accentul este pus pe fiecare sută de grame în plus sau în minus (cântarul devenind un dușman al multor persoane care împrumută diete de la prieteni, nefiind personalizate), și nutriţia medicală, ca prevenţie și tratament în diferite afecţiuni.

Redefiniţi-vă stilul de viaţă și nu percepeţi schimbările din viaţa dumneavoastră că fiind „perioade“ trecătoare, deoarece acestea vor fi acompaniate de frustrare, nemulţumire și excepţiile nu vor întârzia să apară.

Vorbim în mod frecvent de comunicare, socializare, relaţionare… dar din viaţa noastră lipsește cea mai importantă relaţionare… și anume cea cu alimentele. La nivel mental, mâncarea este asociată cu starea de bine, cu recompensa, se apelează la mâncare într-un mod instinctiv pentru starea de echilibru, liniște, ce sunt induse  ca o stare de amăgire pentru scurt timp.

În mod frecvent, emoţiile negative, sindromul de oboseală cronică, nemulţumirea, tristeţea, singurătatea, plictiseala, frustrarea… toate aceste piese de puzzle lipsă din viaţa noastră încercăm să le completăm cu mâncare, ceea ce induce o dependenţă ce nu este conștientizată, deoarece devine o normalitate.

Mâncarea devine o componentă periferică a calculatorului, mâncăm într-un mod inconștient, mâncăm între două semafoare sau între două întâlniri, în timp ce răspundem la un mail… și atunci… de unde să vină bucuria în relaţia cu mâncarea?

Mâncarea nu trebuie să conţină doar nutrienţi, ci ritualuri, simboluri, emoţii, ceea ce aduce sub lupă importanţa tabieturilor de familie. 

Dragii mei, mâncarea nu are emoţii, nu aduce un plus de iubire, nu aduce un echilibru în viaţa noastră emoţională, nu trebuie să reprezinte un refugiu atunci când dorim să avem momente de plăcere. Dar modul în care mâncăm, persoanele în compania cărora mâncăm, locul în care mâncăm într-adevăr ne aduc bucuria sau starea de numulţumire în viaţa de zi cu zi.

Citește și Detoxifierea… între mit şi necesitate

Important este să descoperim, să definim talentele și abilităţile individuale, astfel încât să găsim echilibrul minte-trup-suflet în viaţa noastră, să găsim soluţii noncalorice atunci când dorim să dăm un plus valoare vieţii noastre.

Ne hrănim sau mâncăm? Răspunsul la această întrebare trebuie să reprezinte și conștientizarea schimbării pe care trebuie să o facem în viaţa noastră, importanţa reeducării gustului, apetitului pentru anumite categorii de alimente naturale, sănătoase, hrănitoare. Astfel ieșim din starea de confort în care ne complacem și ne asumăm redefinirea stilului de viaţă.

Avem liste întregi de probleme ce își așteaptă soluţiile, priorităţi nenumărate, dar SĂNĂTATEA unde este? Care este planul nostru de sănătate? Ce putem face pentru a preveni afecţiunile la care suntem predispuși ţinând cont de stilul de viaţă pe care îl avem (stres, oboseală, program dezorganizat al meselor, aport neadecvat de apă plată)? Sunt întrebări la care nu găsim răspunsuri pentru că nu avem timp și pentru că evităm să le avem, deoarece fiecare răspuns presupune o schimbare.

Momentul schimbării alimentaţiei noastre este asociat adesea cu un set de analize unde întâlnim parametri în afara intervalelor de referinţă sau cu frica unei boli ce ne poate limita  accesul la mașini de lux, vacanţe exotice, piese de top în  dressingul nostru. Toate acestea  sunt trecătoare, dar sănătatea este  BOGĂŢIA DE PRIM RANG A OMULUI.

Varietatea, cumpătarea  echilibrul  să existe în  farfuria noastră,  și sănătatea  va deveni o normalitate.

Așadar… sănătate, bucurie și  armonie  în farfurie!!!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii