Cautare
, Contributor

Sănătate |
|

Numărul pensionarilor scade, valoarea pensiilor crește

Conform unui studiu BCR, scăderea și îmbătrânirea populației prezintă trei efecte negative economice majore – încetinirea creșterii economice, menținerea dependenței României de capitaluri străine și creșterea presiunii asupra bugetului de stat.

În momentul de față unul din șapte români are peste 65 de ani, iar în lipsa unei creșteri a natalității, în 2030 vom avea un român din cinci, și îăn 2060 vom avea unul din 3. Iar acest efect se resimte foarte bine în mediul rural, unde o persoană din trei are peste 55 de ani. La sfârșitul anului 2012, România avea un număr mediu de 5,49 milioane de pensionari, în scădere  cu 100.000 de persoane față de 2011, informează Institutul Național de Statistică.

Pentru asigurarea resurselor financiare, economisirea individuală devine o necesitate majoră, altfel  ne vom confrunta cu o schimbare a standardului de viață din cauza reducerii abrupte a resurselor financiare la momentul pensionării . În raport se mai precizează că în prezent, doar 9% din pensionarii români îşi permit o vacanţă de o săptamână pe an, faţă de 76% din pensionarii germani.

Pensia medie lunară în 2012 a fost de 779 RON, în creștere de la 760 RON în 2011. Diferențele semnificative fiind la nivel teritorial, decartul dintre minim și maxim depășind ușor 350 RON, pensiile cele mai mari sunt în București, 983 RON , în timp în Giurgiu se oferă cea mai mică sumă, de 624 RON.

Din cauza valului de nașteri din perioada 1967-1970, efectele negative vor amplifica presiunea asupra simtemelor publice de sănătate și pensii în jurul anului 2035, ceea ce va impune o reformare forțată a sistemelor publice de sănătate prin fuzionarea cu jucători privați de servicii medicale și menținerea reformelor cheie implementate în cadrul sistemului de pensii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii