Cautare
, Contributor

Tech |
|

Numărul de malware pentru mobile s-a triplat. IMM-urile, principala țintă

Numărul amenințărilor pentru dispozitive mobile s-a triplat în al doilea trimestru al anului 2015, ținta acestor atacuri de spionaj fiind companiile mici și mijlocii, potrivit unui raport Kaspersky Lab.
mobil virus

Aproximativ 51% din atacurile online care au fost blocate de produsele companiei au provenit din Rusia. Alte țări care s-au numărat printre principalele surse de malware sunt SUA, Olanda, Germania, Franța, Insulele Virgine, Ucraina, Singapore, Regatul Unit și China.

În al doilea trimestru al anului 2015 au apărut 291.800 de programe malware noi ce vizau dispozitivele mobile – de 2,8 ori mai multe decât în trimestrul anterior, mai arată raportul citat.

Un milion de pachete de malware pentru dispozitive mobile au fost instalate în al doilea trimestru, de 7 ori mai multe decât în primul trimestrul.

Malware-ul Troian-SMS.AndroidOS.OpFake.cc, care era capabil să atace nu mai puțin de 29 de aplicații bancare și financiare. Cea mai recentă versiune a malware-ului, care a apărut în trimestrul al doilea, poate ataca 114 (de patru ori mai multe) aplicații bancare și financiare. Scopul său principal este de a fura datele de autentificare ale utilizatorilor, cu care să atace, printre altele, aplicații de email populare.

Citește și: Cum a ajuns securitatea cibernetică unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale momentului

În ceea ce privește atacurile web, au fost înregistrate 5.900.000 de notificări care avertizau cu privire la tentativele de infectare cu malware cu scopul de a fura bani, prin accesarea online a unor conturi bancare – cu 800.000 mai puține decât în primul trimestru.

Amenințările financiare nu se limitează la programele malware care atacă clienții sistemelor de online banking. Pe lângă programele malware (83%), amenințări financiare sunt și minele de Bitcoin (9%) – programe malware care folosesc resursele computerului victimei pentru a genera monede Bitcoin, dar și hoții de portofele Bitcoin (6%) și keyloggerii (2%).

În al doilea trimestru al anului 2015 au fost identificate patru campanii de spionaj cibernetic: CozyDuke, Naikon, Hellsing și Duqu 2.0. Lista victimelor includea agenții guvernamentale, companii comerciale și alte ținte la nivel înalt, transmite Kaspersky Lab.

Foto
Sursa: Kaspersky Lab

Al doilea trimestru a demonstrat, de asemenea, interesul infractorilor pentru de companiile mici și mijlocii – acest tip de firme a fost vizat de campania de spionaj cibernetic Grabit. Infractorii cibernetici s-au concentrat pe companiile care activau în industria chimică, nanotehnologie, educație, agricultură, mass media și construcții.

Au fost detectate și respinse 379,9 milioane de atacuri provenite din surse online din toată lumea. De-a lungul acestor trei luni, în medie 23,9% dintre computerele utlizatorilor de Internet din întreaga lume s-au confruntat cu un atac online cel puțin o dată, cu 2,4 % mai puține decât în primul trimestru, se mai arată în raport.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii