FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit estimărilor, în primul semestru al anului, numărul angajaților ai companiilor cu sedii în clădirile de birouri moderne din București a crescut cu 3.000.

În contextul în care noi clădiri de birouri vor fi date în folosință în al doilea semestru al anului, numărul angajaţilor din clădirile moderne de birouri din Bucureşti ar putea urca la 270.000 până la finalul acestui an.

„După cum se poate observa din raportul nostru, numărul angajaţilor care lucrează ȋn clădiri de birouri clasa A şi B este ȋn continuă creştere. În condiţiile ȋn care disponibilitatea forţei de muncă este redusă, chiriaşii sunt din ce ȋn ce mai interesaţi să ocupe spaţii de birouri ȋn clădiri care să-i sunsţină ȋn demersul lor de a atrage şi a reţine angajaţi talentaţi. Astfel proprietarii şi firmele care administrează clădiri de birouri, ȋncep să fie şi ei implicaţi ȋn procesul de atragere de noi talente şi retenţie a angajaţilor existenţi, propunând de exemplu pentru zonele comune un design interior modern cu spaţii colaborative, creând astfel o atmosferă animată care să ȋncurajeze interacţiunea ȋntre diferite departamente. Un alt exemplu ar fi diversificarea serviciilor oferite, pe lângă cele tradiţionale (restaurante, spaţii comerciale, etc.) proprietarii iniţiează o serie de activităţi sportive sau de divertisment care să dezvolte şi să fixeze concepul de micro-comunitate”, a precizat Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency C&W Echinox.

Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), Barbu Văcărescu – Floreasca şi zona de Vest ocupă primele poziţii din punctul de vedere al numărului de angajaţi din clădirile de birouri moderne. 52.000 de oameni lucrează în clădirile de birouri din Pipera Sud, aproximativ 45.000 în zona Barbu Văcărescu- Floreasca, iar în Vest peste 38.000. În aceste trei zone lucrează 63% dintre angajații companiilor din clădirile moderne de birouri din capitală.

Calculul numărului de angajaţi este realizat ȋn funcţie de destinaţia fiecărei zone de birouri şi de rata de ocupare ȋnregistrată pentru fiecare zonă la finalul primului semestru din 2018.

Clădirile de birouri cu cea mai mare rată de metri pătraţi per angajat sunt situate ȋn special ȋn zona centrală şi CBD (Central Business District – Piaţa Victoriei – Piaţa Charles de Gaulle), care găzduiesc ȋn special sedii de firme din sectoare precum consultanţă, asigurări şi servicii bancare sau din domeniul farmaceutic.Cea mai mică rată de metri pătraţi per angajat rămâne ȋn continuare zona Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), zona de birouri dedicată operaţiunilor de back-office, fiind o destinaţie aleasă ȋn special de companiile care oferă servicii de outsourcing.