Cautare
, Contributor

Educaţie |
|

Numărul copiilor care aleg să studieze la liceele din străinătate crește de la an la an

Elevă în clasa a X-a, Ana Mihaela Lapte este unul dintre copiii români care doresc să-și continue studiile liceale în străinătate, pe care le consideră a fi biletul de intrare la o universitate de elită.
targ educational

Dacă până acum câțiva ani părinții români erau reticenți în a-și trimite copiii la studii liceale în străinătate, acest lucru s-a schimbat în ultimii ani. Dovada constă în prezența unui număr mare al acestora la noua ediție World Education Fair, un târg educațional dedicat taberelor și liceelor de elită din întreaga lume, organizat de către Integraledu, companie de consultanță în educație. Numărul copiilor care aleg să studieze la liceele din străinătate crește de la an la an, conform Anei-Larisa Pospai, manager regional în cadrul Integraledu.

Reticența părinților, de până acum, în ceea ce privește studiile liceale ale copiilor în străinătate se datorează, în mare parte, faptului că „părinții se desprind foarte greu de copilași”, spune Ana-Larisa Pospai, cea care s-a aflat în echipa de organizare a acestui târg, din experiența sa în domeniu.  Părinților le este mai ușor să depășească momentul în care copiii lor pleacă la o universitate în altă țară, decât atunci când aleg să facă liceul în străinătate, din cauza vârstei destul de fragede. Însă, în ultimii ani aceștia par să fi depășit acest prag, devenind conștienți de oportunitățile pe care liceele din străinătate le oferă copiilor, fiind mai degrabă o etapă de pregătire și o deschidere mai largă spre universitățile de top din lume. Spre exemplu, anul trecut, universitățile din țările străine au găzduit peste 45.000 de studenți români, potrivit reprezentanților Integraledu. De asemenea, părinții care își îndrumă copiii spre această cale sunt oameni care călătoresc foarte mult, au o educație bine formată și doresc ca cei mici să le urmeze exemplul. În mare parte, aceștia sunt persoane cu un statut social important, cu o situație financiară foarte bună, întrucât taxele acestor școli sunt destul de mari, cu câteva excepții, adaugă organizatoarea evenimentului.

Școlile din Elveția și Anglia în topul preferințelor

Anul acesta, participanții au avut șansa de a cunoaște și interacționa cu reprezentanții a peste 25 de instituții școlare de elită din țări precum Austria, Germania, Elveția, Marea Britanie și America de Nord. Școlile oferă programe de pregătire pentru trei examene: A Levels, General Certificate of Secondary Education ( GCSE) și International Baccaulaureate (IB). În cadrul acestui târg cele mai căutate au fost cele care ofereau programul de pregătire pentru examenul IB.

Din experiența anilor anteriori, dar și anul acesta, în topul preferințelor părinților și al copiilor se află școlile din Elveția și Anglia. Deși costurile totale ale unui an școlar în Elveția pot ajunge până la  99.000 de franci elvețieni, românii cu o situație financiară bună nu ezită să-și înscrie copiii la școlile elvețiene.

Printre școlile elvețiene prezente la târg s-a numărat și Aiglon College, care face parte din grupul Round Square, rețeaua internațională a școlilor de elită. Costul total al unui an școlar ajunge la 99.700 de franci elvețieni, însă elevii beneficiază de toate condițiile necesare, inclusiv de un campus construit în munții Alpi. Predarea se face în limba engleză, după sistemul de învățământ britanic.  „Părinții care apelează la noi își doresc pentru copiii lor un sistem educațional diferit de cel din România, nu își doresc o școală obișnuită”, spune Mark Silverstein, directorul de marketing în cadrul Aiglon College. Numărul de locuri este limitat. Procentajul copiilor care au aceeași naționalitate nu trebuie să depășească 10% din total, întrucât, „această școală se axează pe mixul de naționalități”, adaugă acesta. Sunt mulți copii care provin din Rusia, cu situații financiare mult mai bune decât cei din alte state, tocmai din această cauză școala își dorește să păstreze un echilibru. În prezent, la această unitate de învățământ studiază 8 copii români, ai căror părinți sunt avocați, medici sau antreprenori.

Unitățile de învățământ din Elveția se adresează, preponderent, persoanelor cu o situație financiară foarte bună, întrucât costurile unui an școlar sunt foarte mari. Chiar și așa, Mark Silverstein susține că numărul elevilor români care aleg să studieze acolo crește de la an la an.

O țară care oferă sisteme educaționale la fel de calitative, dar mai accesibile ca preț, este Anglia, întrucât copiii au șansa de a obține burse școlare.

Cardiff Sixth Form College este una din școlile prezente la târgul educațional, fiind o unitate de învățământ de elită în pregătirea viitorilor studenți la medicină. „Rolul nostru este să îi ghidăm pe elevii noștri către universitățile de top din lume”, spune John Price-Thomas, profesor de fizică în cadrul școlii Cardiff. „Părinții care sunt interesați să-și înscrie copiii la școala noastră își doresc ,în primul rând, o educație calitativ superioară  și în al doilea rând, ca aceștia să fie în siguranță”, adaugă acesta. Costul total al unui an școlar ajunge la 36.000 de lire. Din totalul de aproximativ 126.000 de copii care au absolvit anul trecut școala generală, conform edu.ro, 10 dintre aceștia sunt înscriși la Cardiff Sixth Form College.

Pentru cei care doresc să urmeze studii liceale în Statele Unite ale Americii, CATS Academy Boston  este una din variante. Interesant este că reprezentanții acestei școli se află pentru prima oară la acest târg: „România reprezintă o piață nouă pentru noi și vedem foarte mult potențial aici”, spune Natalia Volchugova, manager de recrutări. Până în prezent, unitatea de învățământ din Boston nu a avut niciun elev român. În comparație cu alte școli, prețul unui an școlar este de 35.000 de dolari, iar prin acordarea burselor de studiu, poate ajunge la 17.000 de dolari.

Studiile liceale – deschiderea către altă lume

Chiar dacă au o vârstă fragedă, tot mai mulți copii sunt îndrumați și încurajați de către părinții lor să urmeze studiile liceale în străinătate. Părinții aflați la târgul educațional păreau la fel de entuziasmați și în același timp curioși, precum copiii lor. Majoritatea celor prezenți acolo susțin că motivul principal pentru care își doresc ca cei mici să studieze în altă țară îl reprezintă învățământul din România, care în ultima vreme se află tot mai mult sub semnul întrebării. Alice Buciuta, o mamă venită la târg cu fiica sa, spune că, din punctul ei de vedere, studiile liceale în străinătate reprezintă „o deschidere către altă lume”. Aceasta își dorește ca fiica sa să facă cunoștință cu un alt model de învățământ, tocmai de aceea țările spre care acestea se orientează sunt America și Anglia.

Părinții prezenți la târg sunt de părere că oportunitățile pe care școlile din Anglia, Elveția, Germania sau America le oferă copiilor români pentru a intra la o universitate de top sunt mult mai mari decât cele pe care le oferă școlile din România. Pentru mulți dintre aceștia, studiile liceale în străinătate reprezintă etapa de pregătire a lor pentru universitățile de elită din lume. Elevă în clasa a X-a, Ana Mihaela Lapte, prezentă și ea la târgul educațional, își dorește să termine liceul într-o școală din Anglia sau Germania și să se pregătească în tot acest timp pentru admiterea la farmacie în cadrul unei universități de top. Scopul său este bine stabilit: își dorește să lucreze într-un laborator de cercetare, în străinătate.

Majoritatea copiilor prezenți la târg par a fi destul de siguri pe ceea ce vor să facă în viitor, iar un lucru cert este faptul că părinții se află alături de ei și îi sprijină în acest demers.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii