FacebookTwitterLinkedIn

Numărul atacurilor cu amenințări informatice de tip ransomware, care blochează accesul la date și solicită recompensă, a crescut de aproape șase ori de la începutul pandemiei, arată Bitdefender.

Pandemia s-a dovedit a fi mană cerească pentru grupările de criminalitate informatică a căror activitate a explodat pe măsură ce timpul alocat dispozitivelor a crescut semnificativ, iar multe dintre serviciile consumate altădată fizic s-au mutat online. Hackerii au exploatat fiecare subiect posibil în ultimele 12 luni, începând de la harta infectărilor, tratamente pentru COVID și procurarea de măști, la începutul pandemiei, până la vaccinuri și interesul uriaș pentru servicii de banking și de curierat, mai recent“, spune Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințări informatice la Bitdefender.

La nivel global, numărul atacurilor ransomware a urcat cu 485%. Victimelor amenințărilor cibernetice ransomware li se solicită sume de bani, cuprinse între sute de dolari în cazul persoanelor fizice și de sute de mii sau chiar milioane de dolari în cazul companiilor.