FacebookTwitterLinkedIn

Cu circa 250.000 de metri pătrați de spații livrate în semestrul I din 2021, stocul industrial modern din România a depășit 5,4 de milioane de metri pătrați. Iar pentru semestrul II, Emilian Podaru, Head of Industrial & Logistics, Crosspoint Real Estate estimează livrarea a încă 500.000 de mp de spații industriale și logistice. „Piața logistică și-a menținut dinamica în primul semestru din 2021 la un nivel comparativ cu primul semestru al anului precedent. Această dinamică va continua și în semestrul II al acestui an”, spune Emilian Podaru. Cele mai multe livrări au fost în zona București-Ilfov, Timișoara, Sibiu și Craiova.

La nivel de închirieri, aproximativ 400.000 de metri pătrați de spații industriale și logistice au fost închiriate în primul semestru, în creștere cu o treime față de 2020. „De remarcat că semestrul doi al anului trecut a fost, poate, cea mai bună jumătate de an din istorie, de altfel întreg anul 2020 a fost unul record”, subliniază Silviu Pop, Head of Research la Colliers România. Pentru 2021, consultantul se așteaptă la circa 700.000-800.000 de metri pătrați închiriați în spații moderne industriale și logistice. „Dacă apar contracte mari sunt posibile și valori mai mari decât cele menționate, ceea ce ar însemna un nou record pentru România”, continuă acesta. Similar cu volumul de livrări, cel mai mare volum închiriat a fost înregistrat în zona București-Ilfov, Timișoara, Sibiu, Cluj și Craiova.

Cele mai mari tranzacții pe piața logistică în 2021

 

Cererea a fost în principal susținută de activitățile de producție precum și de industria de retail, care a crescut cu 5% în prima jumătate a anului 2021, de la 13% în 2020. „Considerăm că acest trend ascendent va continua și în a doua parte a anului datorită cererii puternice din acele sectoare economice”, spune Vlad Saftoiu, Research Analyst Cushman & Wakefield Echinox. În plus, piața spațiilor logistice și industriale în România este încă sub potențialul de dezvoltare.

TOP Orașe în funcție de cererea de spații logistice și industriale

 

 

Cu toate că prețurile materialelor de construcții au crescut exponențial, nivelul chiriilor a rămas constant pe segmentul logistic, pentru că, potrivit lui Emilian Podaru, majoritatea spațiilor logistice sunt dezvoltate la cerere, contractele fiind semnate anterior construirii, iar dezvoltatorii nu au transferat această creștere de costuri în chirii. „Pe termen scurt și mediu, consider că nivelul chiriilor în cazul spațiilor de clasa A va rămâne constant. În cazul dezvoltărilor de mică anvergură este posibil să apară creșteri ale chiriilor”, mai spune Emilian Podaru, precizând totodată că, în ultima perioadă, au apărut produse de finanțare pentru clădiri verzi, iar majoritatea dezvoltatorilor mari își eficientizează costurile prin condiții de finanțare mai bune.

De asemenea și Silviu Pop, Head of Research la Colliers România, consideră că pe termen lung, creșterea prețurilor materialelor de construcții se va face resimțită și pe segmentul logistic, mai ales dacă există premisele ca acestea să se scumpească și anul viitor. „Pe termen scurt, foarte posibil să urmeze ceva creșteri ale chiriilor cerute de proprietari pentru a mai compensa din pierderea marjelor de dezvoltare (discutam aici mai ales de proiectele noi/built-to-suit)”, atrage atenția consultantul. „Bucureștiul are cea mai mare chirie pe zona aceasta, de 3,8-3,9 euro/mp pentru depozite prime de clasa A, iar celelalte centre logistice mari din țară urmează cu o chirie ușor sub această valoare, la 3,7-3,8 euro/mp”, continuă el.

Cele mai scumpe chirii în funcție de zonă 

  1. București 4,15 EUR/mp
  2. Cluj 4 EUR/mp
  3. Timișoara, Ploiești, Pitești 3,75 EUR/mp
  4. Constanța 3,5 EUR/mp

Dezvoltatorii au în construcție în acest moment spații industriale și logistice cu o suprafață de 630.000 de metri pătrați, ce vor fi livrate în următoarele 12 luni. „Luând în calcul proiectele aflate în acest moment în construcție și volumul tranzacționat până acum, ne așteptăm ca la finalul lui 2021 să asistăm la depășirea pragului psihologic de 1 milion de metri pătrați tranzacționați pe parcursul unui an calendaristic”, mai precizează Vlad Săftoiu.