Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

Noul normal

Am citit acum, după aproape o săptămână de vacanţă în mijlocul munţilor, fără telefon și internet, două articole care mi-au reamintit în ce lume trăim: Yuval Noah Harari, autorul bestsellerului Sapiens, a scris pentru Wired un articol foarte lung despre ceea ce îi așteaptă pe oameni din a doua jumătate a secolului 21; iar Maryanne Wolf vorbește în The Guardian despre noul trend – lectura în diagonală. Sau deloc.
Raluca_Life New_edito

Veștile nu sunt bune. Iar perspectivele – nici ele. Trăim, ceea ce știm deja, într-o perioadă de transformări fără egal de uriașe și rapide. După cum spune Harari, în 30 de ani deja nu vom mai avea niciun model, niciun precedent, nu va mai fi nimeni care să ne ghideze, deoarece nimeni nu va mai ști direcţia în care se îndreaptă lumea sau modul în care oamenii și viaţa se vor schimba. Dacă până acum totul funcţiona pe baza unor modele predeterminate destul de clare și testate de-a lungul secolelor (adulţii știu totul despre lume, schimbarea are loc în adolescenţă și tinereţe, după care intervine stabilitatea, aceeași meserie poate fi exercitată o viaţă întreagă), toate aceste modele vor fi în curând spulberate, iar singura constantă va fi schimbarea. După cum spune Harari, „strange will be the new normal”. Și nimeni nu va mai ști nimic despre mersul lumii.

Este posibil ca cineva care are 20-30 de ani în 2050 să aibă, ulterior, câte o schimbare de carieră la fiecare 10 ani, și nu pentru că și-ar dori, ci pentru că inteligenţa artificială va face lucrurile mai bine decât mâna și mintea omului. Așa că va supravieţui nu cine a învăţat cel mai bine la școală, ci cel care a învăţat și aplică rezilienţa și capacitatea de analiză, capacitatea de a gestiona schimbarea, de a asimila mereu noi informaţii și de a-și menţine echilibrul mental și emoţional în situaţii nefamiliare. Și, evident, capacitatea de a se reinventa.

Nu va fi deloc ușor pentru copiii noștri, care se vor trezi fie în situaţia de a fi mereu cu un pas înaintea tehnologiei, cu preţul unor eforturi și pierderi mari, fie instalaţi în Matrix, conduși, asimilaţi și condiţionaţi de tehnologie și de giganţii comerciali.

Aceasta este perspectiva pe care ne-o oferă Harari și, din păcate, pare destul de veridică.

Maryanne Wolf identifică un trend și el îngrijorător, dacă nu la fel de apocaliptic precum predicţiile lui Harari: lectura în diagonală, pe sărite, care este acum „the new normal” la majoritatea copiilor și adolescenţilor, cu consecinţe neașteptat de mari și negative asupra capacităţii cognitive, creative și empatice a copiilor și adolescenţilor. Studiile citate de Wolf susţin că cei care citesc în varianta de modă veche, cartea de hârtie, sunt mult mai creativi, mai empatici și mai capabili de gândire și analiză critică decât cei care citesc pe device-uri electronice.

E adevărat că nu putem împiedica viitorul și, din păcate, e la fel de adevărat că unele filme SF au devenit de mult realitate (Harari se referă, de pildă, la numeroșii zombie pe care îi vedem pe stradă, mesmerizaţi de ecranele luminoase ale telefoanelor, conectaţi deja la Matrix). Dar putem să ne gestionăm mintea și viaţa astfel încât să nu ne transformăm din oameni în zombie. Sau rinoceri.

Și una dintre metode este să citim. Pentru că ajută la gândire. Gândirea noastră personală, proprie, nu cea indusă de Facebook, de analiști, de influenceri, de uneltele malefice de marketing și manipulare.

Vine sezonul rece, vom sta mai mult înăuntru. Să citim deci. Și să gândim

Citește și Cel mai greu lucru din lume 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii