FacebookTwitterLinkedIn

Tot mai mulţi oameni de afaceri din Silicon Valley aleg Los Gatos Rowing Club în locul sălilor de fitness. Fondat în 1979 şi destinat în primă fază elevilor de liceu din Santa Claea Valley, clubul a avut odată cu trecerea timpului din ce în ce mai mulţi membri adulţi, reprezentaţi atât de părinţii elevilor, cât şi de alţi adulţi interesaţi de acest sport. În prezent, clubul are peste 100 de membri adulţi din toată regiunea Silicon Valley, conform paginii lor oficiale de Facebook.

Putând fi practicat la orice vâstră începând de la 9 ani, vâslitul este promovat în Silicon Valley şi în bookleturile pentru persoanele de peste 50 de ani. De exemplu, „Healthy Steps in Silicon Valley”, care are ca scop transformarea Silicon Valley în cea mai sănătoasă regiune din America, recomandă vâslitul ca fiind unul din cele mai indicate tipuri de sport pentru acest segment de vârstă.Uneori vâslitul poate deveni mai mult decât un simplu sport. Neal Mueller, directorul general de marketing al companiei VMware din Silicon Valley, şi cei trei coechipieri ai săi au realizat în iulie-august 2012 cel mai lung drum cu barca din Oceanul Arctic. Scopul acestei acţiuni a fost creşterea conştientizării publice despre situaţia Oceanului Arctic. Drumul fără întrerupere a durat 41 de zile şi a parcurs o distanţă de 1000 de mile, conform siteului oficial.
Vâslitul devine din ce în ce mai popular şi în Washington, mai ales fiindcă Lake Washington Rowing Club, fondat în Seattle în 1957, are ca scop principal promovarea acestui sport în regiunea Seattle. Clubul oferă ambele tipuri de programe: vâslit recreaţional şi vâslit competitiv.
Acelaşi sport face parte şi dintr-una din cele mai vechi tradiţii din Marea Britanie. Cursa de bărci dintre Universitatea Oxford şi Universitatea Cambridge este o competiţie anuală care are loc pe râul Tamisa din Londra. Prima cursă a avut loc în 1829 şi a devenit un eveniment anual începând cu anul 1865. Cursa, care are loc de obicei în ultima sâmbătă din martie sau în prima sâmbătă din aprilie, a început în 2013 pe 30 martie.

Datorită iniţiativei lui Ivan Patzaichin din cadrul „Rowmania”, şi românii vor putea din mai 2013 să renunţe la fitness în locul vâslitului.
„Să ieși cu barca cu vâsle  în mijlocul orașului este ideea pe care o am și pe care vreau să o propun bucureștenilor. Ochiul de apă de la Biblioteca Națională este cel mai potrivit pentru o plimbare cu canotca.” spune Ivan Patzaichin. 

Asociaţia sa, „Ivan Patzaichin-Mila 23”, urmăreşte să transforme atât zona dintre Biblioteca Naţională şi Podul Unirii, cât şi luciul de apă dintre ele, într-un Centru de Cultură Eco-Urbană. Patzaichin motivează alegerea zonei prin poziţia centrală, prin proximitatea mai multor repere turistice şi culturale şi prin lărgimea râului din această secţiune a Dâmboviţei, considerând-o cea mai oportună zonă de intervenţie din punct de vedere urbanistic. În plus, pe acelaşi segment al râului Dâmboviţa se urmăreşte şi amenajarea unor insule plutitoare pe care vor fi reprezentate principalele zone de ecoturism din România.