Cautare
, Redactor Forbes România

Gastronomie |
|

NOUA călătorie culinară a lui Alex Petricean

Încheierea colaborării cu Maize l-a adus pe Alex Petricean pe drumul antreprenoriatului. Atunci se gândea că are nevoie de un loc al său, unde să poată jongla după propriul stil cu ingredientele românești.
  • Așa s-a născut NOUA. bucătărie românească. Iar dacă la Maize, ideea de noua bucătărie românească însuma doar o pagină din meniu, aici reprezintă un concept în sine, inițiat de Alex Petricean sau D’Artagnan, cum i se mai zice, celui care se bucură de prestigiosul titlu de „Cel mai bun chef al anului 2018”, acordat de Gault&Millau.

Noul concept gândit de fostul concurent al primei ediții Masterchef România și-a găsit locul într-o casă de pe strada Popa Nan, din Capitală, care datează din 1915, renovată cu mult bun gust. Încă de la intrarea în restaurant, nu ai cum să nu observi decorurile cu influențe tradiționale românești, de la blana de oaie care împânzește unul din pereți, picturile semnate de artista Iulia Șchiopu și până la veșnica soba care la iarna va deveni, probabil, cel mai bun prieten al oaspeților. Investiția în noua unitate s-a ridicat la 120.000 de euro.

 

De la chef la antreprenor

La rolul de creator și de artist la nivel gastronomic, Alex a mai adăugat oficial încă o titulatură, începând cu primăvara acestui an: cea de antreprenor. La NOUA.bucătărie românească lucrează o echipă de 12 oameni, din care fac parte un număr de 5 bucătari, cu tot cu Alex: „Toată ideea este că suntem foarte bine responsabilizați, fiecare cu rolul lui bine stabilit. Cumva, a fost foarte dificil la început să implementez acest sistem, dar a fost bine pentru că am deschis la două luni după ce ne-am reunit ca echipă. Am avut perioade de antrenament, de testări, să vedem cum merge piața. În realitate, e drept că nu prea am nicio zi liberă” rememorează el.

Restarantul funcționează în baza feedback-ului primit din partea clienților, iar în urma acestor, ideile sunt orodnate și dezbătute de către întreaga echipă de la NOUA.

„Nu o să fac niciodată mâncare în restaurant ca pentru mine, eu trebuie să iau întotdeauna în considerare ce și-ar dori clientul, respectând cumva regulile mele. Dacă nu există pactul acesta, eu pot pregăti cea mai gustoasă mâncare din lume, dar restaurantul va fi gol”- Alex Petricean, proprietar NOUA. bucătărie românească.

 

Întoarcerea la origini

NOUA este un restaurant cu specific românesc, unde preparatele tradiționale sunt reinterpretate cu multă măestrie de Alex Petricean. Am mers în vizită la restaurant în ultimele zile ale lunii iunie, unde „Meniului lui Cireșar” includea feluri de mâncare diverse și alese, toate însă toate din sfera românească, cu denumiri precum „Hrana Haiducilor”, „Camuflajul peștelui de Munte”, „Salată în veșmânt de mălai”, „Ceviche lipovenesc” (pește proaspăt de Dunăre), iar la deserturi oaspeții puteau alege între „Turtă dulce, trandafiri și cremă de leuștean” sau „Tartă cu cireșe, ciocolată și piper”.

„Mi-am dat seama că de fapt ingredientul de foarte bună calitate pune într-o viziune foarte bună bucătăria românească”-Alex Petricean, Head Chef și proprietar NOUA.bucătărie românească.

Meniul pune în valoare ingrediente autohtone, aduse de la 30 de producători locali, din numeroase colțuri ale țării. Rața sălbatică provine de la un domeniu de vânătoare din Timișoara, porcul de mangalița este procurat tocmai din zona Maramureșului, iar vita românească de la Botoșani. La capitolul brânzeturi, Alex Petricean colaborează cu producători din zona Secuimii, din Sibiu și din Dobrogea, iar peștele provine fie din Delta Dunării, fie din Marea Neagră.

„Vegetalele le luăm din zona limitrofă a Bucureștiului pentru că e foarte greu cu transportul și sunt persisabile. Mai lucrăm cu câțiva țărani din piață cu care am ajuns să avem o colaborare foarte interesantă, în sensul în care ei se simt cumva răspunzători pentru calitatea pe care mi-o oferă. Ei vin din sate diferite, tot așa, limitrofe Bucureștiului și au ajuns cumva să fie un fel de hub, în ideea în care oamenii vorbesc între ei, iar dacă o vecină are ouă, alta are lapte pe care e dispusă să ni le ofere nouă”, explică Alex Petricean, Head Chef și proprietar NOUA.bucătărie românească.

 

Evoluția gustului

Pentru a putea înțelege cum poate funcționa un nou concept de bucătărie româneascî, este important să urmărim cum s-a schimbat gustul românilor de-a lungul timpului, dar și care sunt preferințele lor culinare actuale.

„Comunismul a făcut mult rău gastronomiei pentru că ei (n.red. comuniștii) au creat un pattern: un singur meniu la toate restaurantele din România. (…) După Revoluție a început puternic trendul italian, după care a început influența americană, cu burgeri, cu aripioare, apoi cea orientală, cu shaorma, kebap și așa mai departe. În continuare poate apreciem mult mai bine pizza, pastele și burgerii, însă noi uităm că am crescut cu ciorbă și mâncărică gătită de bunica. Noi asta încercăm să facem, să facem un back to basics, doar că raportat la 2019. ”, spune Alex.

Comportamentul de consum al românilor s-a modificat semnificativ de-a lungul anilor. În contextul în care puterea de cumpărare a crescut, putem spune că a crescut, concomitent, și gradul de comoditate al românilor, care aleg să nu mai gătească acasă, în favoarea ieșitului la restaurant. Gustul românilor a evoluat, însă prin conceptul lansat anul acesta în București, Alex Petricean își dorește ca și bucătăria românească să evolueze în același timp cu gustul oamenilor.

Despre succesiunea gusturilor în timp, Alex este de părere că românii nu mai sunt dornici să își îmbrățișeze și să-și păstreze identitatea culinară și nici să o transmită mai departe.

„Eu am învățat tot din străinătate tradiția. Și nu o zic în ideea în care nu o respectam, ci mai mult pentru că nu vedeam potențialul tradiției în România. Am văzut ce înseamnă să adaptezi și să apreciezi tradiția în bucătărie undeva în America de Sud.  Mi-am dat seama cât de emoțional este acest aspect pentru clienții de restaurant, cât de important este să aibă parte de o tradiție pe care în mod normal nu o mai au.(…) ”, precizează proprietarul restaurantului.

Unul din modurile în care Alex Petricean readuce în atenție tradiția românească este printr-unul din evenimentele sale lunare, în care o doamnă din mediul rural vine să gătească la NOUA. „Lunar, aducem pe cineva din zona rurală, o bătrânică cu care gătim într-o duminică. Practic noi o ajutăm, îi oferim tot ce are nevoie pentru a-și face mâncarea de acasă într-un mediu profesionist. A fost minunat, s-au strâns oamenii, ne-au felicitat pentru că au mâncat o ciorbă sau o mămăligă ca la bunica acasă, cum n-au mai mâncat de foarte mult timp”, spune cu mândrie

Mai mult decât atât, proprietarul restaurantului NOUA.bucătărie românească amintește de faptul că în timp, bucătăria autohtonă s-a deteriorat considerabil și din cauza antreprenorilor pragmatici, care deschid noi restarante, dar care sunt mânați doar de profit, în defavoarea calității ingredientelor: „Ușor, ușor vrem să punem accent pe România ca destinație culinară, vrem să fim mai vizibili în lumea gastronomică internațională. Se știe foarte puțin de ce se întâmplă în țara asta. Se va răpândi în timp vorba că România este o destinație culinară demnă de vizita”. În urma experiențelor sale pe care le-a acumulat călătorind și acumulând noi cunoștințe despre arta culinară, fostul concurent Masterchef recurge la o paralelă în care evidențiază faptul că în Danemarca, turismul a crescut în proporiție de 30%, în 10 ani, doar datorită gastronomiei. El spune că România mai are de câștigat teren la acest capitol și că e nevoie de mult mai multe restaurante care îmbrățișează calitatea, care pun mai mult accent pe sezonalitate, pe ingrediente bune și proaspete.

Citește și: Gault & Millau – mâncarea bună naște oameni buni

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii