FacebookTwitterLinkedIn

În vara aceasta mi-a fost scris să mă întâlnesc cu Norvegia, așa numită „Crăiasă a Nordului“. M-a surprins, m-a încântat, m-a lăsat fără cuvinte. Pur și simplu, nu-mi venea să cred că peisajele pe care le vedeam erau reale și nu desprinse dintr-un tărâm de basm. M-am simțit norocoasă și răsfățată.

Ca fotograf, nu trebuia să fac altceva în afară de a apăsa pe un buton. În rest, absolut nimic. Totul era acolo: peisajul de vis, încadrarea și culorile perfect alese. Meritul pentru aceste fotografii extraordinare nu mi-l asum. Nu este al meu. Îi aparține Norvegiei. Tot ce pot eu să fac este să fiu recunoscătoare pentru turcoazul apei ghețarilor, pentru tot ceea ce mi-a povestit, mi-a arătat și nu în ultimul rând, pentru lecțiile pe care le-am primit în această țară.

Norvegia te învață să te bucuri de frumusețea lucrurilor simple. Dacă ești suficient de curios încât să o vizitezi, te primește cu brațele deschise, te învăluie în frumusețea ei și apoi te ia de mână, doar pentru a te purta într-o lume în care omul trăiește în tandem cu natura. Am plecat spre Norvegia încărcată de gânduri și cu o dorință arzătoare de regăsire și recreere. S-a dovedit a fi gazda perfectă. Cu fiecare oraș pe care îl vizitam, cuvântul care era din ce în ce mai prezent în mintea mea era: „mulțumesc“. Mulțumesc pentru că am ajuns aici, acum. Mulțumesc pentru că asemenea locuri există.

Fiecare țară are farmecul ei, fără îndoială. Norvegia însă, are ceva aparte, nemaiîntâlnit de mine până acum. Aici, totul este simplu: oamenii își iubesc țara și tot ce implică ea. Pentru ei, natura este pe primul loc. Se bucură de fiecare rază de soare, de fiecare fiord. Când îți vorbesc despre țara lor, simți în glas cât de dragă le este patria. Norvegienii sunt conștienți de faptul că situația lor nu este ideală: în timpul verii se bucură de lumină până la 24 de ore pe zi, iar iarna întunericul le inundă cotidianul.

Traseul pe care l-am urmat eu a cuprins mai multe orașe, iar punctul de plecare l-a constituit Germania. M-am îmbarcat în Hamburg, iar seara am plecat spre Norvegia. După o zi de marș continuu, am ajuns în primul oraș, Ålesund. Au urmat Honningsvåg, Tromsø, Molde, Hellesylt, Geiranger, Bergen și Stavanger. Itinerariul mi-a oferit tot ce mi-aș fi putut dori, de la momente de liniște, în care ceața pusese stăpânire pe tot, până la momente de extaz și încântare, care se produceau imediat după ce pâcla se dispersa. După ploaie, orașele parcă înfloreau și își recăpătau pulsul.

Îndrăznesc să spun că o croazieră este modul ideal prin care poți explora fiordurile, motivul principal fiind faptul că, timp de 12 zile, mijlocul de transport îți este și casă. În fiecare dimineață te trezești în alt loc, fără a fi nevoie să schimbi camera de hotel. Economisești astfel timp și energie, pe care în mod normal le-ai consuma despachetând și împachetând bagaje.

Vaporul, ca mijloc de transport și cazare, mi-a oferit ocazia de a mă bucura pe deplin de locul în care mă aflam, fără să îmi fugă gândul la check-out. În plus, priveliștea de pe punte, oriunde te-ai afla este inegalabilă; cu mână pe inimă mărturisesc că nu mi-ar ajunge o viață pentru a colecționa suficiente răsărituri și apusuri, văzute de pe mare.

Citește și Două bilete DUS

În Norvegia, am identificat două momente revelatoare, referitoare la apropierea de țărm. Primul consta într-o senzație de anxietate, care mi-a dat fiori: atunci când vaporul se pregătea să ancoreze în port, se reducea viteza pentru a avea suficient control asupra manevrelor de „parcare“. În acele clipe, orașul pe care urma să îl explorez se deschidea asemeni unei cărți, care abia aștepta să fie descoperit și care își desena agale linia orizontului, începând să-și spună povestea.

Al doilea moment era acela în care coboram de pe vapor și pășeam pentru prima oară într-un loc nou. Primii câțiva păși îmi dădeau răgazul să conștientizez faptul că mă aflu într-un oraș încă necunoscut, iar eu sunt gata să fotografiez, să observ, să descopăr.