Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Travel |
|

În Norvegia se excavează o barcă vikingă, prima după o pauză de peste un secol

În Norvegia s-au demarat vineri lucrările de excavare a unei bărci vikinge, prima ambarcaţiune de acest tip care va fi dezgropată în această ţară după mai mult de 100 de ani.
 aboneaza-te
barca vikinga

Barca din Gjellestad a fost descoperită în 2018 cu ajutorul unui radar și este îngropată sub un strat de pământ cu grosimea de aproximativ o jumătate de metru într-un tumulus ce acoperă un mormânt viking, informează Agerpres.

Doar trei bărci vikinge în stare bună de conservare au fost descoperite în trecut în Norvegia, ultima excavare de acest gen fiind în anul 1904, când o astfel de ambarcaţiune a fost găsită în Oseberg. Toate cele trei bărci sunt expuse în prezent într-un muzeu de lângă Oslo.

În epoca vikingilor, pe durata căreia aceşti războinici şi comercianţi din Europa de Nord au străbătut în lung şi-n lat mările între secolele al VIII-lea e.n. şi al XI-lea e.n., se obişnuia ca regii şi demnitarii să fie înmormântaţi în bărci ridicate din apă, aduse pe uscat şi apoi îngropate, alături de diverse obiecte, sub movile de pământ.

“Barca din Gjellestad reprezintă o descoperire de o importanţă naţională şi internaţională excepţională”, a declarat într-un comunicat ministrul Culturii din Norvegia, Sveinung Rotevatn.

Lucrările de excavare ar trebui să dureze aproximativ cinci luni, potrivit arheologilor norvegieni. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii