FacebookTwitterLinkedIn

Școlile au obligația să amenajeze un spațiu special pentru izolarea elevilor care prezintă simptome specifice COVID-19. În acest caz, profesorul trebuie să anunțe conducerea școlii, pentru a intra în legătură cu DSP. Elevul va merge în sala de izolare și va fi supravegheat de un cadru medical sau de către un profesor desemnat, iar părinții vor fi anunțați telefonic.

În cazul în care copilul are nevoie de sprijin medical, se va suna la 112. În condițiile în care există un elev infectat cu coronavirus, acel elev merge într-o unitate medicală, iar ceilalți colegi din clasă vor merge în carantină 14 zile, clasa fiind închisă și orele desfășurându-se online.

În condițiile în care sunt trei elevi, în trei clase diferite, infectați cu noul coronavirus, vor fi transferați într-o unitate medicală, iar toți ceilalți copii din școală vor merge în carantină 14 zile, școala fiind închisă în acest timp pentru dezinfecție, a precizat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Recomandările Ministerului Sănătății

-În cazul în care elevii prezintă la triajul epidemiologic sau în timpul orelor de curs, temperatura corporală mai mare de 37,3 grade Celsius sau simptomatologie de tip respirator (ex. tuse, rinoree, febră, probleme respiratorii), sau alte simptome de boală, aceștia vor fi izolați într-un spațiu desemnat pentru acest scop și vor fi anunțati imediat aparținătorii.

-Copilul simptomatic, care așteaptă să fie luat de la școală, va fi izolat întrun spațiu închis, în funcție de vârsta copilului și cu supravegherea adecvată de către adult, dacă este necesar.

-Se va deschide o fereastră pentru ventilație. Dacă nu este posibil să fie izolat, se va muta într-o zonă aflată la cel puțin 4 metri față de alte persoane.

-Dacă este necesar să meargă la baie în această perioadă, se va folosi o baie separată, dacă este posibil.

-Baia trebuie curățată și dezinfectată folosind produse de curățare avizate înainte de a fi folosită de oricine altcineva.

-Nu se va transporta elevul până la sosirea aparținătorului la medicul de familie, farmacie, servicul de urgență sau spital; doar dacă simptomele/semnele sunt foarte severe, se va apela serviciul de urgență 112.

-Dacă un membru al personalului/elev a ajutat pe cineva care prezintă tuse continuă sau o temperatură ridicată, nu trebuie să plece acasă în izolare, decât dacă persoana/elevul dezvoltă ulterior simptome. Persoana care a ajutat se va spăla bine pe mâini timp de 20 de secunde.

-Igienizarea se face cu dezinfectant avizat, după ce bolnavul a plecat, pentru a reduce riscul de a transmite infecția la alte persoane.