Cautare
, Contributor

Telecom |
|

Nokia câștigă, în fața Huawei, contractele belgiene 5G

Orange și Proximus au ales Nokia pentru a contribui la construirea rețelelor 5G în Belgia, renunțând astfel la Huawei pe fondul presiunilor exercitate de  SUA pentru a exclude firma chineză din lista furnizorilor de echipamente cheie în telecomunicații.  
huawei 5g

Aceste măsuri, de a exclude Huawei din rețelele de nouă generație, sunt printre primele luate în Europa și vin după luni de presiuni diplomatice de la Washington. Americanii susțin că echipamentul Huawei ar putea fi folosit de Beijing pentru spionaj, relatează Reuters.

Capitala belgiană Bruxelles găzduiește organul executiv al Uniunii Europene și parlamentul, ceea ce face din aceasta o problemă deosebit de îngrijorătoare pentru agențiile de informații americane.

„Belgia a fost 100% dependentă de furnizorii chinezi pentru rețelele sale de radio – iar oamenii care lucrează la NATO și la UE făceau apeluri de telefonie mobilă de pe aceste rețele”, a spus John Strand, consultant independent din domeniul telecomunicațiilor. „Operatorii trimit un semnal că este important să aveți acces la rețele sigure.”

Huawei acceptă decizia companiilor belgiene

Huawei, cel mai mare furnizor mondial de echipamente de telecomunicații, neagă cu tărie acuzațiile SUA și a fost extrem de critic față de apelurile de interzicere a contractelor 5G.

Cu toate acestea, compania a declarat vineri că a acceptat deciziile Orange Belgium și Proximus.

„Acesta este rezultatul unei licitații organizate de operatori și rezultatul pieței libere. Acceptăm concurența loială. Cu cât un lanț de aprovizionare este mai diversificat, cu atât devine mai competitiv”, a spus un purtător de cuvânt al Huawei, adăugând că firma chineză furnizează echipamente în Belgia de mai bine de un deceniu.

Nokia își face loc pe piața 5G

Acordurile de furnizare a echipamentului radio către Orange Belgium și Proximus reprezintă un impuls pentru Nokia, care s-a luptat să facă progrese pe piața 5G la începutul acestui an.

„Am încercat să devin furnizor de RAN (rețea de acces radio) către Orange Belgium din 2003, când compania era încă Mobistar. Iată-ne, în sfârșit ”, a scris pe Twitter Tommi Uitto, președintele Nokia Mobile Networks.

Companiile nu au dezvăluit o valoare pentru contracte, însă acțiunile Nokia au crescut cu aproape 3% la tranzacționarea timpurie. 

De asemenea, Orange Belgium și Proximus au declarat că Ericsson va furniza nucleul rețelelor lor 5G, o porțiune mai mică de afaceri.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii