Cautare
, Contributor

Travel |
|

Nobu – regalul culinar

La mică distanță de centrul financiar al Londrei, Nobu Shoreditch se dovedește a fi unul dintre cele mai atractive hoteluri pentru cei veniți cu afaceri în capitala britanică. Evident, atuul său este restaurantul japonez fusion care, de altfel, îi dă și numele.
HyperFocal: 0

Nobu Hotel Shoreditch se află în apropierea Old Street și la câteva sute de metri de City of London, pe o arteră foarte liniștită, Willow Street, înconjurat de clădiri din cărămidă aparentă. Hotelul aduce o notă aparte în arhitectura vecinătăților. Clădirea impresionează nu atât datorită fațadei, cât uneia dintre laturile sale – asimetrică, dezvelind o structură de beton și sticlă ce pare încă neîncheiată, gata să se propage în spațiul dimprejur.

Sticlă, lemn și oțel. Lumini și umbre
Clădirea, ridicată într-un stil geometrizant-funcționalist, adăpostește interioare ce pariază la rândul lor pe geometrie. Minimalismul se învăluie aici în culori odihnitoare pentru ochi. Inspirația orientală este pretutindeni prezentă, iar ea se citește parcă cel mai bine nu atât în elementele decorative, cât în calitățile diferite ale luminii și culorilor. Sticla, oțelul, lemnul, cimentul și arhitectura luminilor creează un spațiu relaxant și o ambianță misterioasă. Conceptul interioarelor face trimitere explicită la estetica japoneză tradițională, la cultul pentru calitățile luminii și mai ales ale umbrei.

Celebrul scriitor japonez Jun’ichirō Tanizaki punea pe seama geniului înaintașilor săi descoperirea acestei eleganțe suprafirești a umbrei ce rezultă din îndepărtarea voluntară a excesului de lumină. El a mers și mai departe și, în prima jumătate a secolului XX, în Elogiu umbrei (eseu tradus la noi de Magdalena Ciubăncan și publicat la Editura Art în 2020), a făcut o critică dură obsesiei pentru interioarele inundate de lumina electrică, ce exhibă și cel mai mic detaliu decorativ, smulgând misterul din lucruri. Ținta lui? Noile hoteluri nipone, gândite după moda occidentală. „Îmi dau seama că lumina electrică ne‑a amorțit simțurile atât de tare încât am devenit surprinzător de insensibili la neajunsurile provocate de iluminatul excesiv.”

Nobu Hotel Shoreditch nu a fost proiectat de o firmă niponă, însă a fost gândit pentru a adăposti unul dintre cele mai cunoscute branduri legate de tradiția culinară a Țării Soarelui-Răsare. Studioul britanic care l-a schițat, Ben Adams Architects, cunoștea fără îndoială lecția lui Tanizaki, care, deși nu a fost preluată cu totul, și-a pus amprenta asupra conceptului.

Nobu pe Mapamond
Așa cum îi spune și numele, hotelul adăpostește un restaurant Nobu, constituind, de fapt, principala sa atracție. Experiența culinară Nobu se află pe lista scurtă a tuturor gurmanzilor, fiind întru câtva mai accesibilă decât altele la fel de faimoase, de vreme ce brandul Nobu Hotels este unul global, fiind reprezentat în centre financiare și destinații de vacanță faimoase. Sunt treisprezece hoteluri Nobu răspândite în întreaga lume, din Statele Unite (Chicago, Las Vegas etc.) până în Filipine (Manila) și din Polonia (Varșovia) până în Mexic (Los Cabos), iar lor li se vor alătura încă șapte, în Statele Unite (Atlanta), Canada (Toronto), Germania (Hamburg), Maroc (Marrakech), Arabia Saudită (Riyadh), Brazilia (São Paulo), Israel (Tel Aviv). Concepute într-o mare varietate arhitectonică, hotelurile Nobu au în comun serviciile de cinci stele, viziunea culinară și apetitul pentru celebritate: pe lângă starul gastronomiei nipone, Nobuyuki Matsuhisa, rețeaua îi are ca fondatori pe actorul Robert de Niro și pe producătorul filmului From Dusk Till Dawn (De la amurg la răsărit, 1996), Meir Teper. Inițiatorii lanțului hotelier se mândresc cu multitudinea de experiențe pe care brandul lor le poate oferi, iar în timpurile bune, prepandemice, clientela nu le lipsea, ba dimpotrivă.

Experiența londoneză
Învăluit în aceeași atmosferă misterioasă a întregului hotel, restaurantul și barul de la Nobu Shoreditch pariază tot pe fuziunea dintre minimalism și elementele de inspirație niponă, existând chiar și o grădină japoneză. Fusion, de altfel, e conceptul-cheie. Din meniu nu lipsesc preparatele care i-au adus lui Nobu Matsuhisa faima internațională – codul negru marinat în miso, friptura de vită niponă (wagyu), sushi și surimi – și nici reinterpretările neașteptate ale micului dejun englezesc.

La data la care scriu acest articol, barul și restaurantul de la Nobu Hotel Shoreditch sunt temporar închise din cauza măsurilor restrictive luate de guvernul britanic pentru stoparea răspândirii virusului Sars-CoV-2; însă obișnuiții locului și vizitatorii din străinătate pasionați de gastronomia de calitate vor reveni cu siguranță, imediat ce interdicțiile vor înceta și viața Londrei se va întoarce treptat la normal. Pe harta turistică și gastronomică a metropolei britanice, Nobu Hotel Shoreditch va rămâne unul dintre punctele de referință.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii